Новообраний нардеп від Херсонщини вивчає проблеми місцевих громад

2 года назад 0

Керівники територіальних громад та голови районних державних адміністрацій (184 виборчий округ) цього тижня мали зустріч із новообраним народним депутатом України Сергієм Козирем у Новій Каховці.
Учасниками зустрічі були і голови Горностаївської селищної та Костянтинівської сільської рад – Дмитро Ляхно та Олексій Кільдеров. Вони мали можливість разом з представниками інших громад ще раз наголосити на проблемах, які найбільше турбують громадян та потребують негайного вирішення.
Найперше і болюче для всіх питання – це медична сфера: зокрема, фінансування та утримання медичних закладів, підвищення заробітної плати для медпрацівників, подальша протидія COVID-19.
Керівники громад занепокоєні тим, що сьогодні перед органами місцевого самоврядування постала ще одна велика проблема – різке здорожчання вартості енергоносіїв. Водночас, виникли труднощі із закупівлею палива. Вугілля та альтернативні види опалення дуже дорогі, в рази зросла вартість електроенергії для комунальних закладів, на цей час не діє «нічний» тариф, який дозволяв громадам економити кошти.
Тож ситуація з утриманням соціальних закладів складна. І хоча президент ініціював підписання Меморандуму, який не дозволяє до кінця опалювального сезону збільшувати ціну на газ, – це не рятує Херсонщину, адже тут багато населених пунктів не газифіковані.
Тож представники громад висловили думку-пропозицію стосовно необхідності держави фінансово підтримати громади в будь-якому вигляді: чи то виділення субвенції, чи збільшення частки податків, які залишаються в місцевому бюджеті на покриття різниці тарифів та компенсацію різкого збільшення вартості електроенергії.
Темою обговорення стала сфера економіки. Керівники громад зазначали, що у сільських мешканців зменшилися доходи після зниження 2017 року нормативно-грошової оцінки землі на 30 %. Внаслідок цього, зменшилися надходження ПДФО до місцевих бюджетів, тож і не вистачає на покриття потреб громад. Тому внесли пропозицію: на законодавчому рівні прийняти коригуючі коефіцієнти для таких регіонів, як Херсонщина.
Говорили і про можливості участі громад у загальнодержавній цільовій соціальній програмі «Питна вода України». Відповідно до законопроєкту, на заходи із забезпечення мешканців питною водою у 2022–2026 роках планується фінансування близько 28,5 млрд гривень, з них понад 16 млрд – кошти державного бюджету, ще 11 млрд – з інших джерел. Деякі голови громад висловили занепокоєння, що не зможуть взяти в ній участь, адже не мають коштів на співфінансування.
Керівники громад сподіваються, що їхні думки новообраний народний депутат Сергій Козир донесе до Верховної Ради та керівництва країни, і пропозиції будуть враховані при ухваленні законодавчих актів.
Любов РУДЯ Сільські новини