Нюанси й тонкощі тарифів на воду та абонплати у Херсоні

2 года назад 0

Введення абонплати за воду стало несподіванкою для абонентів «Херсонводоканалу». Уже майже місяць споживачі перетравлюють новину. І судячи з цього, можна констатувати, що багато хто так і не зрозумів, скільки та за що вони мають платити, крім уже звичного платежу за кубометри води, які «накручують» херсонці.
Отож «Гривна» зібрала запитання читачів і спробує допомогти розібратися в платіжках. Допоможуть у цьому інформація від прес-служби водоканалу та додаткові коментарі фахівця господарства.
ІЗ ЧОГО СКЛАДАЄТЬСЯ АБОНПЛАТА? ЗА ЧИЙ РАХУНОК ПОВІРКА ЛІЧИЛЬНИКІВ, КВАРТИРНОГО ТА ЗАГАЛЬНОБУДИНКОВОГО?
У складі плати за абонентське обслуговування є витрати «Херсонводоканалу», які пов’язані з:

  • виконанням обслуговування споживачів і реалізацією послуг. А це робота обліковців, контролерів, інженерів і інших фахівців, задіяних у збуті послуги, у тому числі в укладанні договорів, здійсненні розподілу обсягу спожитих послуг між споживачами, нарахуванні та стягненні плати (Державним регулятором усі ці витрати були виключені з тарифу за обсяги води та віднесені до абонплати);
  • обслуговуванням і заміною вузлів комерційного (загальнобудинкового) обліку води.
  • А тут читайте уважно! За рахунок абонентської плати водоканал тепер здійснює опломбування/розпломбування, монтаж/демонтаж, транспортування, періодичну повірку, ремонт і заміну будинкових лічильників у багатоквартирному та приватному секторі, без будь-яких додаткових оплат. Тобто мова йде про лічильник комерційного обліку води, або, як його називають ще, загальнобудинковий.
    Зокрема в деяких багатоквартирних будинках Херсона такі вже є, а десь іще мають обов’язково встановити, бо цього вимагає закон. У всіх будинках приватного сектора тепер повірка лічильників води – за рахунок абонплати, бо там прилад обліку вважається комерційним. Однак, згідно з вимогами Закону «Про метрологію та метрологічну діяльність», квартирні лічильники й надалі обслуговуються та проходять повірку за рахунок споживача.
    У КОГО ЯКИЙ РОЗМІР АБОНПЛАТИ?
    «Херсонводоканал» установив розмір оплати абонентського обслуговування з розрахунку на одного абонента в місяць залежно від умов водоспоживання:
    1) за наявності будинкового лічильника (вузла комерційного обліку) води:
  • на послугу централізованого водопостачання для мешканців багатоквартирних будинків – 18,3 гривні на місяць;
  • на послугу централізованого водопостачання для мешканців приватних будинків – 30,65 гривні на місяць;
  • на послугу централізованого водовідведення – 17,9 гривні на місяць;

2) без будинкового лічильника (вузла комерційного обліку) води:

  • на послугу централізованого водопостачання – 17,75 гривні на місяць;
  • на послугу централізованого водовідведення – 17,9 гривні на місяць.

Отже, для споживачів, які отримують послугу централізованого водопостачання та водовідведення, загальний розмір плати за абонобслуговування становитиме:
в багатоквартирних будинках:

  • із будинковим лічильником – 36,2 грн;
  • без будинкового лічильника – 35,65 грн.

У приватному секторі:

  • із лічильником – 48,55 грн.
  • без лічильника – 35,65 грн.

ЧИ МОЖНА ВІДМОВИТИСЬ ВІД АБОНПЛАТИ?
Абонплата застосовується обов’язково, якщо споживач приєднаний до мереж централізованого водопостачання та водовідведення й перебуває в прямих взаємовідносинах із водоканалом (сплачує за послугу безпосередньо водоканалу), що відповідає індивідуальній моделі договірних відносин, яка законом установлена за замовчуванням.
У разі прийняття співвласниками багатоквартирного будинку рішення про укладення колективного договору – плата за абонобслуговування мешканцям такого будинку не нараховується. Але в такому разі зняття показань лічильника, розподіл обсягів спожитих у будинку послуг, формування та виставлення рахунків споживачам здійснюють ОСББ, управитель або інша уповноважена особа, з якою укладено договір, а обслуго — вування комерційного лічильника, його ремонт і заміна відбуватиметься за рахунок власників.
Крім того, споживач має право розірвати договір про надання комунальної послуги, попередивши про це виконавця не пізніше ніж за два місяці до дати розірвання договору, за умови допуску виконавця для здійснення технічного припинення надання послуги.
ЯК ОПЛАЧУВАТИ?
Споживач щомісяця, на підставі виставленого рахунку, вносить однією сумою оплату, яка складається з:

  • плати за спожиті обсяги води за тарифом;
  • плати за абонентське обслуговування (за індивідуальним договором).

Отже , споживачі повинні сплатити два платежі. Водоканал наводить такий приклад. Якщо споживач за місяць використав 3 м3 води, загальний платіж за даний період становитиме:

  • для багатоквартирного будинку (3 куби х на тариф 30,69 грн) + абонплата 36,2 грн = 128,27 грн;
  • для приватного сектора з водовідведенням (3 х 30,69 грн) + 48,55 грн = 140,62 грн.

У разі відсутності комерційного лічильника та розподільного обліку в багатоквартирному будинку для однієї особи загальний платіж за місяць становитиме:

  • (6,8 грн х 30,69 грн) + 35,65 грн = 244,34 грн

6,8 грн за м3 – це норма води на одну людину в багатоквартирному домі за відсутності водоміра в квартирі.
СКІЛЬКИ БУДЕ ПЛАТЕЖІВ: ОДИН ЧИ ДВА?
Як уточнили в пресслужбі «Херсонводоканалу», для кожного абонента сформують два платежі: за обсяги води та абонплату. Це можна побачити в особистому кабінеті на сайті водоканалу. Також планують розсилати платіжки за адресами споживачів. У банках буде один рахунок на два платежі.