Обласна рада звернулась до МОЗ для прискорення отримання обласними лікарнями додаткового фінансування

4 года назад 0

З 1 квітня 2020 року заклади охорони здоров’я вторинного (спеціалізованого) та третинного (високоспеціалізованого) рівня перейшли на новий механізм фінансування і отримують кошти від Національної служби здоров’я України за програмою медичних гарантій.

Після завершення контрактування виявилося, що медичні підприємства мають дефіцит коштів у порівнянні з минулим роком та потребують значного дофінансування. Згідно моніторингу, який проводився Міністерством охорони здоров’я України, станом на квітень 2020 року обласними комунальними медичними підприємствами укладено з НСЗУ договори про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій на загальну суму 560,9 млн.грн, проте мінімальна потреба у їх фінансуванні складає 695,1 млн.грн. Відтак, через зміну механізму фінансування, окремі лікарні опинились під загрозою скорочення внаслідок неможливості повноцінного виконання лікувальних функцій і незабезпеченості коштами на утримання.

19 червня поточного року Урядом було прийнято рішення внести зміни у Порядок реалізації програми державних гарантій медичного обслуговування населення – передбачена можливість укладення закладами охорони здоров’я договорів з НСЗУ про перехідне фінансове забезпечення.

Рішення Уряду прокоментувала заступниця голови обласної ради Оксана Рукавішнікова: «Обласна рада стурбована, що недофінансування обласних комунальних закладів охорони здоров’я вторинного та третинного рівня призведе не до оптимізації видатків, а до неможливості надавати населенню своєчасно та якісно необхідну високоспеціалізовану медичну допомогу, значної соціальної напруги не лише серед медичних працівників, а й всього населення області.

Викликає занепокоєння подальша доля обласних комунальних спеціалізованих і високоспеціалізованих лікарень, кваліфікованих медичних кадрів, постають питання повноти і своєчасності якісного лікування жителів області.

Тому ми з великим оптимізмом сприйняли внесення змін до Порядку реалізації програми державних гарантій медичного обслуговування населення щодо отримання перехідного фінансового забезпечення. Переконані, що дофінансування лікарень сприятиме можливості забезпечення ними гідного рівня оплати праці медичних працівників, підвищить фінансову спроможність, дозволить ефективно розвиватися задля підвищення якості та доступності медичної допомоги».

Умовами, за якими «дефіцитні» лікарні можуть розраховувати на отримання перехідного фінансового забезпечення на рівні минулого року, є:

– укладення відповідного договору з НСЗУ,

– забезпечення виконання плану розвитку закладу охорони здоров’я.

Але комунальні медичні підприємства знову зіштовхнулись з бюрократичною проблемою – форма типового плану розвитку закладу охорони здоров’я не затверджена МОЗ.

З метою підтримки комунальних лікарень, обласна рада 10 липня поточного року офіційно звернулась до Міністерства охорони здоров’я України з проханням терміново визначити типову форму плану розвитку закладу охорони здоров’я для можливості якнайшвидшого укладення договорів з НСЗУ про перехідне фінансове забезпечення.

Керівники обласних лікарень наразі вже готові до складання планів розвитку і лише чекають від МОЗ визначення типової форми плану.

Обласна рада ніколи не залишається осторонь від питань, з якими стикаються комунальні заклади у своїй роботі, та завжди готова надати практичну допомогу.