Обстріли Херсона: як людям отримати компенсацію за зруйноване майно

1 год назад 0

Херсон щодня під обстрілами, російські військові цілять по будинках. Деякі з них стали непридатними для житла. Як зареєструватись та отримати компенсацію за зруйноване майно, дізнавались кореспонденти  .

На вулицю, де живе херсонець Шота, кілька днів тому влучив російський снаряд. Обстріл стався вночі. Чоловік говорить – у його будинку вибиті вікна, пошкоджений дах та зруйнований паркан.

"Вранці, коли поліція приїхала, у сусіда теж повилітали вікна, шифер, вони взяли свідчення у всіх. Потім приїхала адміністрація, ходили по будинках, брали свідчення, що у кого побите, все записали, зафіксували. Наступного дня приїхала машина з матеріалами, волонтери, вони самі все заробляли, оце вікна",  — говорить Шота. Херсонець біля будинку, зруйнованого внаслідок російських обстрілів, 23 лютого 2023 року Фото: Суспільне Херсон
У сусідньому будинку, де живе Володимир Іванович, також руйнування. Щоб їх зафіксувати, чоловік звертався до поліції. Пошкоджені вікна, фасад будинку, шифер, огорожа. Каже, ремонтують потроху.

Голова ОСББ Людмила Щербина з обстрілами будинків стикається не вперше. Алгоритм дій при пошкодженні майна знає і допомагає з паперами тим, хто виїхав з Херсона.

"Коли трапляється така ситуація, першим викликається МНС, якщо пожежа, то тут була пожежа, порвало труби, а тоді поліція, вона складає акти, відкривається провадження і вноситься до державного реєстру. Після цього людині треба до міської ради, яка складе акти обстеження житла" , — каже Людмила Щербина. Забиті OSB-плитами вікна будинку після російських обстрілів, 23 лютого 2023 року Фото: Суспільне Херсон
Людмила розповідає, з приводу компенсацій за зруйноване майно консультувалась із міською владою. Там відповіли наступне, що наразі не можуть робити відшкодування, бо немає механізму за чий рахунок це робити. Але документи мають бути готові. Коли все запрацює, то звертатися і буде якесь відшкодування, в кожному окремому випадку індивідуальний підхід.

Із заявами про реєстрації пошкоджень до міської влади зазвичай звертаються ті, хто не може зробити це самостійно, каже перший заступник начальниці Херсонської МВА Сергій Орєхов. На сьогодні складено 107 відповідних актів, 25 — передано до ЦНАПу для подальшого опрацювання.

"Право на компенсацію мають власники житла, люди які вклали гроші у будівництво, члени житлово будівельних кооперативів, або спадкоємці всіх визначених категорій. Документи — це право власності та паспортні дані за якими ідентифікується власник цього житла", — каже перший заступник начальниці Херсонської МВА Орєхов.

Юрист Дмитро Діаментович говорить, важливо зібрати всі документи та зафіксувати пошкодження якомога швидше.

"Але ми з вами всі розуміємо, що пошкоджене майно напевно у більшості випадків, коли люди не знаходяться на місці, тобто в іншому регіоні. Тому як тільки можна, одразу фіксуємо",  — розповів Дмитро Діаментович.

Отримувати компенсації люди зможуть після того, як відповідний законопроєкт буде прийнятий у Верховній Раді України. Тоді ж буде відомо і про розмір компенсацій, сказав Орєхов. Що відомо

  • Впродовж доби 22 лютого російські війська 71 раз обстріляли територію Херсонської області, двічі вдарили по Херсону. Загинули двоє людей.
  • На Херсонському напрямку протягом доби російські військові з артилерії обстріляли Новотягинку, Антонівку та Чорнобаївку.
  • На Херсонщині російська армія з артилерії обстріляла Новотягинку. Снаряди влучили в будинки, їх уламки вбили двох людей — 81-річну жінку та 68-річного чоловіка.
  • На Херсонщині у зв’язку з можливою ескалацією воєнних дій з боку російських військ з 23 по 25 лютого посилюють заходи безпеки. Установи комунальної власності переводять на "дистанційку", обмежують видачу гумдопомоги та грошових виплат. Водночас поліцейські посилено патрулюватимуть місця скупчення людей і цілодобово працюватимуть Пункти незламності.