Очолили псевдооргани місцевого самоврядування – повідомлено про підозру двом жителям Херсонщини

5 месяцев назад 0

За процесуального керівництва органів прокуратури Херсонської області заочно повідомлено про підозру у колабораціонізмі двом жителям регіону (ч. 5 ст. 111-1 КК України).

Про це повідомляє пресслужба Херсонської обласної прокуратури.
 
За даними слідства, у липні 2022 року під час тимчасової окупації села Максима Горького Бериславського району 45-річна підозрювана добровільно пішла на співпрацю з ворогом. Вона обійняла посаду так званої «главы Максимогорьковского сельского совета».
 
На цій посаді жінка формувала апарат «сільської ради» та комунальних підприємств, контролювала їхню роботу. Сприяла організації та проведенню на території населеного пункту псевдореферендуму.
 
Інший підозрюваний – 40-річний чоловік, у травні 2023 року став так званим «в.о. голови Нижньосірогозької військово-цивільної адміністрації Херсонської області».
 
Він впроваджував політику окупантів у різних галузях життя громади. Займався ціноутворенням на аграрну продукцію у валюті країни-агресора. Контролював організацію навчального процесу на тимчасово окупованій території. Закликав людей «голосувати» на псевдовиборах.
 
Досудове розслідування здійснюється УСБ України в Херсонській області.
 
Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.