Окупанти вивозять із заповідника «Асканія-Нова» червонокнижних тварин: що про це відомо

5 месяцев назад 0

Недавно очільник Міністерства екології та природних ресурсів України, Руслан Стрілець,  у соцмережах, що окупаційні сили вивезли із заповідника «Асканія-Нова» рідкісних тварин, занесених до Червоного списку МСОП. Серед них — зебра Чапмана, американські бізони, коні Пржевальського та олень Давида. Ці види мають статус «зниклий з природи», «на межі зникнення» та «близький до тих, які знаходяться під загрозою знищення».

Стрілець підкреслив, що подібні дії є порушенням міжнародних природоохоронних конвенцій. Інформація про незаконний обмін тваринами також з'явилася в окупаційних джерелах, де повідомляється про незаконний обмін тварин між заповідником «Асканія-Нова», заповідником «Ростовський» та асоціацією «Жива природа степу».

Міністерство екології готує повторні ноти до секретаріатів міжнародних природоохоронних конвенцій, зокрема, Бернської, Рамсарської, ЮНЕСКО, Боннської Конвенції, Міжнародного союзу охорони природи та секретаріату CITES, з метою привернення уваги світової громадськості до цього екологічного порушення.

Ця ситуація стала частиною серії спроб з боку окупантів пограбувати заповідник, які включають вивезення тварин у сафарі-парки у Ялті та Краснодарі. Наприкінці серпня — на початку вересня також зафіксували масштабну пожежу в заповіднику, яка призвела до знищення численних видів асканійської флори.