Окупанти заявили про підвищення солоності Азовського моря до рівня Чорного

2 месяца назад 0

Окупаційні ЗМІ повідомили про нові дослідження солоності  Азовського моря , результати яких можуть мати серйозні наслідки для екосистеми херсонського узбережжя. 

Про це редакції  стало відомо з окупаційних джерел інформації.

За словами ведучого наукового співробітника Південного наукового центру РАН, доктора біологічних наук  Олега Степаняна , показник солоності Азовського моря у прибережних водах нових регіонів наближається до показників Чорного моря.

«Наші дослідження показали, що для більшої частини акваторії Азовського моря та Таганрозької затоки ефекту опріснення поки що немає. Найвищі показники солоності зафіксовані в акваторії Херсонської області, ДНР та Запорізької області. Тобто, тут Азовське море вже фактично має чорноморську екосистему» , — зазначив Степаньян.
Планується, що в другому півріччі 2024 року окупаційні вчені проведуть ще шість експедицій в Азовському та Чорному морях, кожна з яких триватиме по 10 днів. За словами науковця, це оптимальний час для якісного обстеження всієї акваторії Азовського моря.

Підвищення солоності води в Азовському морі може мати серйозні екологічні наслідки для херсонського узбережжя. Зміна солоності може вплинути на біорізноманіття, зокрема на популяці, риб та інших морських організмів, які пристосовані до менш солоних умов. 

Підвищення солоності – основна причина появи великої кількості медуз та небезпечного молюска-вбивці Рапани.

Одними з основних причин для аномального підвищення солоності Азовського моря вчені називають зарегулювання річок з великим дебетом, які впадають в Азовське море з території Росії. Їхні стоки сильно зменшилися останнім часом через перенаправлення потоку на системи зрошення в аграрному бізнесі.

Крім того, підвищення солоності може призвести до змін в хімічному складі води, що може мати негативний вплив на якість питної води в прибережних районах. Такі екологічні зміни також можуть спричинити ерозію узбережжя, що загрожує як природним, так і штучним інфраструктурам.

Отже, ситуація з підвищенням солоності Азовського моря потребує негайної уваги та вивчення, щоб запобігти можливим екологічним катастрофам на херсонському узбережжі.