Окупанти знищили інститут рису і не дозволяють поливати городи

2 месяца назад 0

«Херсонська область — благодатний край , — пише окупаційна «Комсомольская правда». — Тут не лише вирощують найсмачніші персики, кавуни, томати, а проводяться дослідження в області селекції, агротехніки і розмноження сільськогосподарських культур (зернових, зернобобових, олійних). Хоча правильно було б написати «проводились» замість «проводяться».

Такі роботи, зокрема, проводились і у Інституту рису Національної академії аграрних наук в Антонівці Скадовського району, який окупанти благополучно довели до ручки. Ще і вихваляються:  «Сьогодні тут працює 18 людей, з яких дев’ять займаються науковими пошуками, у тому числі два кандидата наук». Що саме «шукають» ті дев'ятеро? Мабуть, воду яка зникла у каналах після підриву окупантами Каховської ГЕС. Пропагандисти «КП» визнають, що після цього, як вони написали, серйозного удару «було втрачено вихідний матеріал, який на момент масштабної повені був висіяний і загинув». Наразі вчені-колаборанти мріють про використання для поливу рисових посівів ґрунтової води з свердловин, але «є низка складнощів, пов’язаних з геологічною розвідкою місцезнаходження, запасів і якості поливної води, необхідністю придбання і високою вартістю обладнання».

Тим часом голова окупаційної адміністрації Каховського «муніципального округу» Павло Філіпчук заборонив мешканцям Каховки, Любимівки і Малокаховки поливати городи. « Через підрив дамби на Каховській ГЕС рівень води у водосховищі значно знизився, що привело до зниження рівня водоносного горизонту свердловин, — пояснив він у своєму телеграм-каналі. —  Важливо економно витрачати воду у вказаних населених пунктах, особливо при поливі городів і догляді за худобою, щоб забезпечити водопостачання на поточному рівні у спекотні місяці (у тому числі на верхніх поверхах і вулицях окраїн). Порушникам будуть накладені штрафні санкції» .

Богдан СТРАЖАК,