Ольгине на Херсонщині відновлюють після деокупації: як допомагають сусідні регіони

8 месяцев назад 0

Ілюстративний скріншот: uatv.uaДеокуповані населені пункти Херсонської області активно готуються до зими. Після звільнення сіл українськими військовими багато місцевих жителів стали повертатися додому. В Ольгине після російської окупації частина будинків дуже пошкоджена. Власними силами людям відновити житло не вдається. Тому на допомогу їм приходить вся Україна, інформує .
Рідне село 73-річного Миколи росіяни окупували у лютому минулого року. Він згадує, війська РФ з перших днів займалися пограбуваннями, знущалися з місцевих. Тож через місяць вирішив разом із дружиною евакуюватися. Повернутися додому змогли лише минулої осені, коли ЗСУ звільнили Ольгине на подвір’ї побачили руїни.

На даху вцілів лише саморобний флюгер-літак. Щоб хоч якось зберегти рештки будинку, пенсіонери усі дірки затягнули плівкою. Цю зиму сподіваються зустрічати у рідних стінах. Допомогти з ремонтом пообіцяли будівельники із сусідньої Дніпропетровської області. Сміття з двору вже прибрали. Днями мають завезти будматеріали.

На допомогу з відновленням чекає і родина Юрія — зруйнованими виявилися обидва батьківські будинки. Тому всі тимчасово розмістились у невеликій кімнаті у магазині. Але мріють найближчим часом повернутись до себе.

В Ольгине після деокупації нарахували десятки пошкоджених будинків

“У будинку поки що нема за що робити ремонт. І землю тримали, але весь ланцюжок обірвався у зароблянні грошей”, — сказав Юрій.
Віктор виїхав із Ольгиного разом із родиною у травні 2022 року. Додому вони повернулися лише за рік. І зрозуміли — жити їм ніде, настільки будинок було розбито.

“Вікон, даху не було. Брезентом накрили. Стіни уламками побиті. Роботи самому вистачило б надовго”, — сказав Віктор.
На допомогу мешканцям Ольгиного прийшли будівельні бригади із сусідніх регіонів. У рамках проєкту ”Пліч-о-пліч” тепер відновлюють будинки, зруйновані під час окупації. В Ольгиному будівельники з Дніпропетровської області повністю відновили 4 будинки. Серед них і будинок Віктора.

У пошкоджених будинках будівельники змінюють вікна та двері, роблять дахи та облицювання стін.

Відновлюватимуть будинки в Ольгиному будівельники будуть доти, доки дозволить погода. Щойно завершать роботи для підготовки пошкоджених будинків до зими, планують взятися за зруйновані будинки та інфраструктуру.