Омбудсмен звернувся до СБУ та Офісу генпрокурора щодо викрадення росією 46 дітей із Херсона, яке виявило NYT

2 месяца назад 0

Редакторка стрічки новинОмбудсмен Дмитро Лубінець звернувся до Служби безпеки України, Офісу генпрокурора та Національного інформаційного бюро за фактами з розслідування New York Times про вивезення росіянами дітей із Херсонського будинку дитини.

Про це  в повідомленні уповноваженого Верховної Ради з прав людини.

За словами омбудсмена, викрадення росіянами 46 дітей містить ознаки воєнного злочину. 

«Зміна громадянства дітей та усиновлення декого з них є черговим прикладом неправомірної, незаконної й заздалегідь спланованої геноцидної кампанії рф проти України, погодженої вищим керівництвом країни-агресора», — заявив Лубінець.

Уповноважений додав, що росіяни знали, що дехто з переміщених дітей мав батьків, однак «це їх не зупинило». 

Як наголосив Лубінець, ці факти мають бути зафіксовані як доказ порушення міжнародного гуманітарного права з боку рф. Для відповідного реагування посадовець звернувся до Головного слідчого управління СБУ, Офісу генпрокурора та Національного інформаційного бюро.

Він додав, що рф свідомо нехтує нормами статті 49 Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни, яка забороняє здійснювати примусове переселення або депортацію осіб з окупованої території. 

Про розслідування   Журналісти New York Times , як ціла мережа посадовців та політиків, пов’язаних із партією глави рф володимира путіна «Единая россия», проводила кампанію з депортації 46 українських дітей. Зокрема, у розслідування фігурує член російського парламенту Ігор Кастюкевич.

У матеріалі йдеться про Херсонський будинок дитини — державну установу для дітей з особливими потребами, де перебували немовлята та діти до п’яти років. Деякі з них мали серйозні проблеми зі здоровʼям, наприклад церебральний параліч. Вихованці не були сиротами, у деяких з їхніх батьків були обмежені батьківські права, а частину дітей вилучили з неблагополучних родин або покинули.

Після окупації Херсона російські посадовці знайшли дітей і незаконно перевезли їх майже за 300 км від дому, весь час вихованці установи з'являлися у пропагандистських роликах росіян. Діти навіть отримали російське громадянство, що є необхідною умовою для усиновлення та влаштування у російські сім’ї.

Після депортації фотографії херсонських дітей почали з’являтися у російському федеральному банку даних дітей-сиріт. У цих 22 анкетах зазначено, що вони з Криму, а справжнє місце народження не згадувалося.

NYT пише, що принаймні двох із 46 дітей влаштували в російські сім’ї. Ще щонайменше 7 повернулися до України за сприяння української влади та посередників із Катару.