Оновлене шкільне меню: міськрада показала, як це виглядає на практиці

3 года назад 0

Обмежена кількість солі та цукру, виключення ковбасних виробів, сосисок, кондитерських виробів і натомість – збільшені норми споживання молока, кисломолочних продуктів, м’яса, риби, круп, бобових, овочів – херсонські заклади освіти поступово переходять на нове меню.
Як повідомляє прес-служба міськвиконому, начальниця управління освіти міськради Наталя Журженко ознайомилася сьогодні із тим, як школи та садочки впроваджують реформу шкільного харчування.
“Ми знаємо, що з 1 січня уже в повному обсязі вступили в силу нововведення, які стосуються харчування в закладах освіти. Вони є обов’язковими для шкіл для садочків і ґрунтуються, у першу чергу, на принципах здорового харчування”, – підкреслює Наталя Журженко.
За її словами, особливостями оновленого меню є те, що воно розподіляється на тижневе та сезонне: “Раніше меню складалося на два тижні, зараз же – на один, плюс, наразі, згідно рекомендацій Міністерства освіти і науки України, маємо окремо меню осіннє, меню зимове і т.д.”
Директор школи-родини №39 Ольга Маренчук, яку сьогодні відвідали представники управління освіти, коментуючи нововведення, зауважує: нові підходи до харчування вивчалися заздалегідь.
“Акцент робиться на зменшення об’ємів споживання цукру та солі, додається багато цікавих страв, в основі яких нежирна свинина, телятина, курятина, кисломолочні продукти, овочі та фрукти”, – говорить Ольга Маренчук.
Наталя Журженко, зі свого боку, відзначає, що за складання меню відповідальна обслуговуюча організація з урахуванням технологій, розроблених МОНу, однак управління освіти тримає ці процеси на постійному контролі.
Що ж стосується оновленого меню у дитячих садочках, то тут організація харчування повністю лежить на управлінні освіти та керівниках закладів.
“Ми провели колосальну роботу з медичними працівниками, вихователями, кухарями, спеціалістами Держпродспоживслужби, аби в результаті отримати оновлене меню. До речі, саме в садочках суттєво змінився набір продуктів, які коштують дещо дорожче – звідси і підвищення вартості харчування”, – коментує Наталя Журженко.
Директор дитячого садочку №5 Любов Тимошевська зазначає, що діти змалку повинні розуміти, що саме вони споживають, адже від цього залежить їхнє здоров’я.
“Тому наша мета – виховати культуру вживання саме здорової їжі. Але вона має прищеплюватися дітям не лише у школі чи садочку. Важливо, щоб і батьки були також у цьому зацікавлені”, – переконана Любов Тимошеська.
Довідка. Нове меню складається зі 160 страв, які використовуватимуть залежно від кратності харчування для кожного окремого закладу освіти. Воно містить як традиційні українські страви, так і популярні страви різних кухонь світу.
Вперше до шкільного меню внесли безглютенові позиції, також збільшили кількість фруктів і м’яса в раціоні. Меню розробляли в межах норм, які рекомендовані фахівцями МОЗ та відповідають політиці World Health Organization Ukraine.
Нагадаємо, раніше Уряд затвердив нові норми та порядок організації харчування у закладах освіти.