Опалення в Херсоні: проблеми з електромережами, вибитими вікнами та нестачею фахівців

6 месяцев назад 0

Якою б не була цьогоріч аномально теплою осінь, проте на півдні України вже досить прохолодно. Без опалення в квартирах сиро, волого й не більше +17.  В Одесі та у Миколаєві  влада вже відзвітувала про старт опалювального сезону. А от із Херсоном – не все просто та однозначно.

На початку осені влада Херсона заявила, що намагатиметься подати тепло в кожну оселю. На той момент теплопостачальні компанії звітували про майже 100% готовність до опалювального сезону. Протягом осені йшли звіти про підготовчу роботу.

Наразі Херсонська міська влада повідомляє про роботи закриття вікон та дверей, вибитих внаслідок ворожих обстрілів. Для цього створені спеціальні бригади. Це робиться, щоб мінімізувати втрату тепла через дірки в будинках.

«З початку такої роботи вже забиті 156 вікон у чотирьох багатоповерхівках Корабельного району. Це робиться для того, щоб зберегти тепло в будинках в опалювальний сезон і не дати руйнуватись оселям херсонців, які виїхали через російську агресію», — повідомляє ХМВА.

Проте такими темпами всі дірки в багатоповерхівках будуть закривати до наступної зими. Адже тільки в мікрорайоні Корабел, без перебільшення, кожен будинок потребує закриття десятків отворів після обстрілів. Тож люди на Острові в Херсоні не сидять, склавши руки, адже не дуже вірять ані в теплі батареї у квартирах, ані в швидку роботу бригад по забиттю вікон.

Жителька мікрорайону розповіла «Гривні», що люди самотужки намагаються утеплювати свої помешкання.

«У наш будинок та біля нього за весь час було кілька прильотів. Постраждав дах, повилітало все скло на сходових прольотах, багато квартир, звідки виїхали мешканці, досі без вікон. Ми давали заявку на гарячу лінію, щоб нам забили вікна. Проте ще й досі ніхто до нас не доїхав. А вже доволі прохолодно. Ще й урагани почастішали. У парадному вітер дмухає, як надворі. Тож вирішили самостійно закрити вікна хоча б у під їзді. Добре, що в сусіда в гаражі знайшовся старий рекламний банер. Ми його порізали та й закрили вікна. Тепер вітер не гуляє парадним», — розповіла херсонка.

 

Жителі одного з будинків на Острові закрили вікна в під їзді старим рекламним банером. Фото автора

Про проблеми з теплоносієм у мікрорайоні Корабел у Херсоні  й начальник Херсонської ОВА.

«Питання забезпечення проходження опалювального сезону та захисту критичної інфраструктури обговорив на нараді з керівниками підприємств комунальної сфери. У фокусі уваги – мікрорайон Корабел у Херсоні та Бериславський район. Ці території регулярно обстрілює ворог. Тому тут невтішна картина.

Подати зараз теплоносій до котелень неможливо через ремонт електромереж. Нині над їх відновленням працює понад двісті фахівців. Аби пришвидшити процес вирішили запросити на допомогу ще дві бригади  енергетиків з Миколаївщини та Житомирщини.

На фінішній прямій підготовка котелень Херсонської ТЕЦ, заміна трансформаторів, ремонт теплотрас, проведення гідравлічних випробувань мереж.

Тепло поступить у домівки херсонців, щойно відновлять електромережі» , — повідомив Олександр Прокудін.

Як зазначає начальник ХОВА, опалювальний сезон цьогоріч буде нелегкий.