Опалювальний сезон: чому Херсон не може перейти на альтернативне опалення

2 года назад 0

Херсон на сьогодні — єдине місто в області, де багатоквартирні житлові будинки опалюються централізовано. Про це розповів в.о. директора Департаменту розвитку територій обласної державної адміністрації Іван Чорний. Суспільне підготувало марафон про перебіг опалювального сезону у Херсоні.

В Олешках на Херсонщині нині працюють дві котельні на альтернативному опаленні. Вони подають тепло для закладів бюджетної сфери, розповідає Олег Баранов, начальник управління житлово-комунального господарства, будівництва та доброустрою. Ця котельня працює на пелетах –  пресованих відходах сільського господарства.

"Укладені договори з Нафтогазом щодо постачання газу у дитячі садки та школи. На жаль, прийняте рішення про відключення багатоквартирних будинків від централізованого опалення. Це пов’язане з тим, що комунальне підприємство, яке постачало тепло у багатоквартирні будинки, визнано банкрутом",
— каже Олег Баранов.
Багатоквартирні будинки в Олешках – на індивідуальному опаленні, діють соціальні програми, які допомагають малозабезпеченим сім’ям  перейти на автономне опалення. З 15 листопада до Олешківських шкіл повернуться учні. Як розказав Олег Баранов, це пов’язане з епідемічною ситуацією у місті, а також тим, що були пошкоджені труби опалення в окремих будівлях. Про те, як розпочався опалювальний сезон у Голій Пристані, розказала заступниця міського голови Світлана Лінник.

"Одна котельня є, яка сьогодні опалює наші 2 комунальні заклади. Це дошкільні навчальні заклади і загальноосвітня школа. Взагалі, це є тепловий район, енергоефективний, який підлягав реалізації за європейські грантові кошти. Розпочали ми реалізацію цього проєкту 2018-го року. Завдяки співфінансуванню було реалізовано цей прекрасний тепловий район, який дає можливість надавати якісні послуги навчальному процесу наших закладів", — говорить Світлана Лінник.В одному з дитячих садків працюють 20 сонячних колекторів. Завдяки ним нагрівається вода в будівлі, садок опалюється від котельні, так само як і школа, яка розташована поруч. Цей заклад  — перший у Голій Пристані, де здійснили термосанацію. Утеплення було зроблене завдяки грантовим коштам Євросоюзу та місцевого бюджету, розповідає директорка дитсадка №1 "Олімпієць" Наталя Попова.

"У нашому садочку, дійсно, після впровадження цієї програми і тепло, і комфортно, і затишно. По-перше, що це нам дало? Зменшилася вологість приміщень і на сьогодні відповідає вона нормі. Завдяки цьому діти перестали хворіти на бронхіти, запаленнями легенів і відсоток здоров’я у нас покращився", — говорить директорка дитячого садка.

Термосанація дозволяє заощаджувати на оплаті за тепло близько 40 відсотків, продовжує Наталя Попова. Інші шкільні та дошкільні заклади Голої Пристані також пройшли термосанацію. Реалізація проєкту у садку і школі обійшлася у 800 тисяч євро, 17 відсотків з яких – гроші з місцевого бюджету, говорить Світлана Лінник. Багатоквартирні будинки у Голій Пристані відключені від централізованого теплопостачання.

У рамках програми децентралізації теплопостачання мешканцям багатоповерхівок надавали соцдопомогу у 10 тисяч гривень, щоб перейти на автономне опалення. Централізоване опалення для соціальної сфери зберігається частково у Каховці, Новій Каховці, Олешках та Голій Пристані, говорить в.о. директора Департаменту розвитку територій Херсонської ОДА Іван Чорний.

"На підприємствах, які надають послуги з опалення централізовано, дуже складна ситуація у зв’язку з високою вартістю послуг, точніше високою вартістю природного газу, яка спостерігається на ринку в державі. Все це спонукало, точніше поставило ці підприємства в такі умови, коли вони не можуть збалансувати свою фінансово економічну діяльність і вимушені відмовлятися від централізованого надання цієї послуги населенню у зв’язку з тим, що вартість таких послуг уже може сягати такого розміру, що населенню буде складно їх оплачувати. Тому вони дають можливість людям перейти на індивідуальне опалення і забезпечувати, і розв'язувати питання опалення своїх осель самостійно" , — каже Іван Чорний.

У Херсоні 1 100 житлових будинків продовжують опалюватись централізовано. Поки припинити централізоване постачання тепла населенню, як це зробили в інших містах області, неможливо, говорить Іван Чорний.

Суспільне Херсон