Опалювальний сезон у Херсоні почався з масштабних аварій

2 года назад 0

Як пише Голос України, щойно батареї у квартирах стали трохи нагріватися, як вони остигли одразу у двох великих мікрорайонах — Шуменському та Житлоселищі. Причина стандартна — пориви зношених тепломереж. Через них у центрі міста залишилися без тепла також дві школи й три дитсадки.
Власне, цьому дивуватися не доводиться: підземні й наземні магістралі основних постачальників послуг центрального опалення — КП «Херсонтеплоенерго» і ТЕЦ за більш ніж півсторіччя експлуатації зношені на три чверті. А оскільки їх сумарна протяжність перевищує двісті кілометрів, кошти на їх відновлення нереально знайти ані в бюджеті, ані в кишенях споживачів у вигляді платні за опалення (з якої накопичилися просто космічні борги).
Та прикметно, що цьогоріч влада після десятиліть спротиву нарешті визнала, що з проблемою не впоратися: міський голова Ігор Колихаєв висловився у тому дусі, що треба надати власникам квартир можливість переходити на автономний обігрів. Та час упущений — сусідні міста Каховка й Нова Каховка зробили це ще три-чотири роки тому, й тим самим різко знизили витрати на утримання мереж і комунальних котелень. Немає сумнівів, що Херсону доведеться слідувати тим самим шляхом — питання тільки в тому, скільки це коштуватиме, і як диверсифікувати систему обігріву найменш «безболісно».