Операцію з розмінування затонулого судна продовжать на Херсонщин

3 года назад 0

Епопея з розмінуванням есмінця «Фрунзе», затонулого у роки другої світової війни біля Тендрівської коси, триває на Херсонщині.

Сапери з піротехнічної групи аварійно-рятувального загону спецпризначення ДС НС два роки поспіль їздили на Тендру,вилучивши з судна понад півтори тисячі артилерійських снарядів, мін та гранат. Їх знешкодили, але за цей час встигли забрати боєприпаси тільки з палуби й одного трюму, а їх ще два. І обидва забиті під зав’язку іржавою смертю – кажуть, там ще навіть торпеди лежать. Тож нинішнього літа на «Фрунзе» знову відрядять команду водолазів-піротехніків та судно забезпечення «Сніг».

Заступник начальника Головного управління ДСНС Херсонщини Юрій Гатілов каже, що експедиція почнеться після 15 червня. І це не випадково.

«Операція з розмінування відбувається на території Чорноморського біосферного заповідника. Навесні тут триває сезон розмноження тварин та птахів, нерест рідкісних видів риби, тому науковці наполягають, аби в цей період їх не турбували. Рятувальники таку рекомендацію виконують», — запевнив Юрій Гатілов.

Та чи вдасться бодай цьогоріч остаточно «зачистити» есмінець на морському дні? Організатори робіт з розмінування однозначної відповіді на запитання не дають. Адже це залежить від багатьох факторів – чи не буде на морі штормів, наскільки складно виявиться вилучати залишки арсеналу з трюмів, і так далі. Принаймні, ті арсенали вже нікуди не подінуться: не завершать їх знищення нинішнього літа, то завершать наступного.

Новий День