Організація псевдореферендуму — викрито та повідомлено про підозру ще двом жителькам Херсонщини

6 месяцев назад 0

За процесуального керівництва Херсонської обласної прокуратури  повідомлено про підозру двом місцевим мешканкам у колабораційній діяльності (ч. 2 ст. 28, ч. 5 ст.111-1 КК України). Також їм обрано запобіжний захід — тримання під вартою. 

Повідомляє пресслужба Херсонської обласної прокуратури.

За даними слідства, одна з фігуранток, 57-річна жінка, у серпні 2022 року погодилась взяти участь в організації та проведенні на території тимчасово окупованого села Комишани Херсонської області незаконного референдуму щодо приєднання до складу рф. Для цього вона зайняла посаду «секретаря ДВК». В її задачі входила організація та контроль за роботою членів «комісії», формування «списків виборців». Підозрювана також вела облік та видачу бюлетенів, займалась розміщенням агітаційних матеріалів, та організацією роботи «виборчої дільниці», яку розташували у школі.

Ще одна 40-річна підозрювана, у ролі «члена ДВК» ходила по домівках жителів села Миколаївка Бериславського району області зі скринькою для голосування вона пропонувала віддати голоси за входження Херсонщини до складу рф. 
 
Досудове розслідування здійснюється УСБ України в Херсонській області, оперативний супровід – УСБ України у Вінницькій та Кіровоградській областях. 
 
Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.