Організація та проведення псевдореферендуму — підозрюється «голова та членкиня двк» у Микільському

2 месяца назад 0

За процесуального керівництва Херсонської обласної та  Олешківської окружної прокуратур двом жителям регіону заочно повідомлено про підозру у колабораційній діяльності (ч. 2 ст. 28, ч. 5 ст. 111-1 КК України).

Про це повідомляє пресслужба Олешківської окружної прокуратури.

За даними слідства, 51-річний підозрюваний у вересні 2022 року добровільно очолив так звану «дільничну виборчу комісію», яка діяла на території села Микільське та готувала проведення псевдореферендуму щодо виходу регіону зі складу України та приєднання до рф. 
 
Як «керівник двк», він підбирав кадри, організовував роботу на «окрузі». Агітував місцевих жителів брати участь у «волевиявленні». Облаштовував приміщення для «голосування», керував розстановкою кабінок та розміщенням атрибутики країни-агресорки, обліковував бюлетені.
 
53-річна підозрювана стала «членкинею» цієї «двк». Вона здійснювала побудинковий обхід місцевих жителів, агітуючи їх брати участь у «голосуванні», поширювала відповідні матеріали із російською символікою. Облаштовувала приміщення «виборчої дільниці», керувала розстановкою кабінок із атрибутикою рф для «голосування».  
 
Досудове розслідування здійснюється УСБ України в Херсонській області. 
 
Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.