Пацієнт виставлятиме оцінку лікарю

7 лет назад 0

На Херсонщині стартувала…

У центрах первинної медико-санітарної допомоги Херсонщини планують запровадити електронні інформаційні технології. Департамент охорони здоров’я  облдержадміністрації розробив регіональну цільову програму «Електронна охорона здоров’я», яка розрахована на 2017-2020 роки. На початку квітня глава ОДА Андрій Гордеєв підписав відповідне розпорядження, і програма стартувала.

Під час реалізації цієї програми в регіоні збираються створити умови для якісних і доступних медичних послуг, а також обміну даними та взаємодії між лікувальними закладами області.

Передбачається купівля обладнання для ДАТА-центру та центрів первинної медико-санітарної допомоги, лікарських амбулаторій та фельдшерсько-акушерських пунктів. Планується забезпечення лікарів у всіх райцентрах автоматизованими робочими місцями, створення локальних мереж у закладах з підключенням до інтернету, створення реєстру пацієнтів на рівні села, міста, організацію електронної реєстратури, медичних карт пацієнта, електронних рецептів, листків непрацездатності, а також інші заходи.

Програма фінансуватиметься з обласного, міських, районних та бюджетів об’єднаних територіальних громад. Протягом чотирьох років  витратять 74 мільйони 267 тисяч гривень. Обласний бюджет надає 16,2 мільйона гривень, все інше –  кошти з місцевих бюджетів. У 2017 році планується витратити 22,1 мільйон гривень.

В електронну систему будуть внесені всі дані пацієнта: чим хворів, як лікували, чи є алергія, чи вакцинований. На пацієнта заведуть своєрідну електронну медичну картку та створять особистий електронний кабінет, де зберігатиметься вся важлива інформація про людину з дня її народження. Саме так – народилася дитина і перші дані (вага, зріст) вже будуть занесені у її особистий кабінет.    Завдяки принципу об’єднаності інформацію про пацієнта  буде бачити абсолютно кожен лікар у всіх лікувальних установах області.

Не тільки дані про пацієнтів будуть зберігатися у електронному вигляді. Завдяки системі електронної медицини, кожен пацієнт може дати рейтингову оцінку лікарю. Тепер можна буде легко обрати собі сімейного лікаря чи спеціаліста. Бо визначатимуть медичних працівників за такими критеріями: професіоналізм, уважність та ввічливість.

Директор департаменту охорони здоров’я ХОДА Віктор Короленко зауважив, що від людей часто надходять скарги з вимогою розібратися у ситуації, коли медик був неввічливим та непрофесійним: «Тепер я можу побачити, що, наприклад лікар Іванов отримав середній бал менше четвірки. Відповідно, він не отримає доплату до зарплати у розмірі 15 відсотків. Більш того, незабаром можна буде оцінити і роботу головного лікаря медзакладу. Кожен керівник в області побачить, як працює його лікарня. І робитиме  відповідні висновки».

Електронна медицина дає багато преференцій і лікарю , і пацієнту. Значно спрощено для пацієнтів запис на прийом до лікаря, в електронному вигляді можна отримати результати аналізів та УЗІ, поновити рецепт, який віднині буде видаватися в електронному вигляді.

Кожен пацієнт матиме свій електронний кабінет, отримуватиме електронні рецепти, а на сайті «Доступні ліки» може подивитися в яких аптеках є потрібні ліки.

Українські айтішники створили три унікальних програмних продукти, які суттево осучаснюють та змінюють роботу медичної галузі. В інших регіонах країни  до комп’ютеризації лікувального процесу підходять обережно – працюють з однією, інколи з двома програмами.  І тільки в Херсонській області це роблять у повному обсязі. Тут вперше спробують об’єднати три програми («Електронний кабінет», «Електронний рецепт» , «Доступні ліки») та об’єднати їх у єдиний продукт – систему «Електронна охорона  здоров’я».

Будь які зміни складні та болісні. Особливо проблемно освоїти такі нововведення лікарям середнього та передпенсійного віку. Їм важко оволодіти новими навичками та працювати із технікою. Для них організують курси, де навчатимуть користуватися усіма перевагами, що надає ця програма медикам.

Нова програма вже апробується у міських та районних медзакладах області. Найбільш активно працює в цьому напрямку Білозерська  центральна районна лікарня Підбивати підсумки ще рано, але сподіваился, що перші результати роботи медиків Херсонщини побачимо вже незабаром.