Переможця «Оскара» для медиків оберуть на Херсонщині

2 года назад 0

В Україні стартував відбір кандидатів на отримання «Ордена Святого Пантелеймона». Це громадська відзнака у сфері охорони здоров’я. Її присуджують за особистий внесок у розвиток медичної галузі, професіоналізм та милосердя. Фінал відбору відбувається 9 серпня, у День Святого Великомученика і цілителя Пантелеймона. До цього переможців обирають в областях. За положеннями конкурсу на першому етапі переможців визначають регіональні ради «Ордена Святого Пантелеймона». Таку створили й на Херсонщині. До її складу увійшли представники різних сфер діяльності.

-Я з готовністю відгукнулася на запрошення увійти до ради цього поважного конкурсу. Тому що минулого та цього року Фонд громади Херсона «Захист» плідно працював з медичними закладами Херсонщини у своєму проекті «Стоп-вірус Херсон». Ми спілкувалися і бачили, що це виключно жертовні люди. Цей громадський конкурс дуже важливий. Тому що ми з вами можемо не тільки підняти престиж, показати лікарів, які є моральними, фаховими, які дійсно роблять все, аби їхні пацієнти були здоровими або покращити їхній стан здоров’я, — розповіла  голова правління Фонду громади Херсона «Захист» Лариса Польська.

Як прозвучало на прес-конференції в ОДА, кандидатури номінантів розглядатимуть за поданнями колективів медзакладів, громадських організації, а також окремих осіб. Відповідну форму та умови її відправлення обіцяють згодом опублікувати в соцмережах. Тобто, кращих із кращих визначатимуть не звичайні люди, шляхом голосування, а група осіб у складі комісії. Відтак у суспільстві можуть виникати сумніви щодо прозорості процедури. Переможців обиратимуть у 13 номінаціях (найкращий лікар, найкращий медпрацівник, новатор у сфері охорони здоров’я, за особистий внесок у розвиток охорони здоров’я України і т.д.). На другому етапі відбір робить Національна експертна комісія по чотири кандидати для кожної номінації. І їх побачитиме країна. Один з них буде переможцем. Кожен номінант отримає премію у 100 тисяч гривень.
-Ми знаємо ці ієрархію заслужених лікарів, як нагороджують. І як нагороджують медалями, орденами, визначають професійний зміст працівника. А цей орден має дещо ширше призначення, не тільки за професіоналізм, а й за милосердя. Ми шукаємо маральних авторитетів, на яких можна спиратися і рухатися далі, — розповів голова поважної ради Василь Князевич.

Вперше найкращих медиків в Україні обрали  в 2009 році. Тоді  Міністерство охорони здоров’я запровадило  «Хрест Пантелеймона Цілителя». Відзнаку вручали за заслуги в галузі охорони здоров’я та медичної науки, досягнення в благодійній, гуманістичній та громадській діяльності. Її отримали більше двадцяти видатних вчених, лікарів, громадських та благодійних діячів, представників духовенства. Серед нагороджених Любомир Гузар та Микола Амосов (посмертно). У 2017 році році відзнака транформувалася в «Орден Святого Пантелеймона». Премію ще називають медичним «Оскаром».

Марина САВЧЕНКО.

newday.kherson.ua