Перетин адмінмежі з окупованим Кримом подорожуючі назвали «жестю»

2 года назад 0

23 листопада у КПВВ «Чонгар» на адмінмежі з тимчасово окупованим Кримом побувала віце-прем’єр-міністр — міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук.

Найперше Ірина Андріївна пройшла до нульової межі у буферній зоні, де побачила, як жінки з дитячими візочками та пенсіонери долають цю ділянку пішки. «Уявляю, коли це в дощ чи вітер, коли зима чи спека — це дуже некомфортно і неправильно», — сказала посадовиця на пресконференції. Вирішення ситуації гостя бачить у забезпеченні адмінмежі «шатлами» (безпілотними електробусами).

Постійний представник Президента України в АРК Антон Кориневич додав, що окупанти послугу підвезення до «нуля» надають (члени делегації мали змогу це бачити), тому у нас вона має бути, цитую, «якіснішою і кращою».

Під час повернення на територію контрольного пункту в’їзду-виїзду Ірина Верещук зупинилася біля автівки подорожуючих, яку ретельно оглядали прикордонники з собакою. Вона запитала, як часто вони перетинають адмінмежу і чи відчувають при цьому дискомфорт. У відповідь почула: «Это просто жесть».

Раптом читачі старшого віку не знають, «жесть» — це не лише російська назва тонкого листового заліза, на молодіжному жаргоні це означає «жах».

Саме це визначення Ірина Андріївна процитувала перед телекамерами і диктофонами журналістів, додавши, що огляд треба спростити вже найближчим часом.

До переліку завдань, які ставить перед собою очолюване нею міністерство, гостя включила облаштування у сервісній зоні КПВВ «Чонгар» аптечного пункту та приміщення банку. Наступного року, після проведення з січня конкурсу, має також запрацювати автостанція, звідки можна буде дістатися не лише до найближчих Новоолексіївки й Генічеська, а й до Херсона чи Києва, наприклад.

Міністр також зупинилася на питанні вакцинації подорожуючих від коронавірусу. Поки на КПВВ проводять лише ПЛР-тестування.
«Кажуть, що вакцинуватись хочуть мало людей, — сказала Ірина Верещук. — Питання опрацьовуємо. Обіцяємо, що спробуємо вакцинувати в експериментальному режимі. Якщо не буде людей і не буде потреби, робити щеплення не будемо».

Андрій БЕЙНИК.
Фото автора
Новий день