Під час війни собаки скаженіють: історії з Нової Каховки

3 месяца назад 0

 Ситуація про безхатніх собак набирає стану колапсу в окупованій Новій Каховці на Херсонщині. Майже кожного дня, зі слів очевидців, є постраждалі від укусів чотирилапих у місті. Є напади на дітей. Зграї псів можна зустріти на кожній вулиці Нової Каховки. Вакцини від сказу немає.

Novakahovka.city ще до війни висвітлювала  з цього питання, а також писала чим закінчилися тоді обговорення. Яка ситуація зараз — наше розслідування.

“Боюся ходити по вулицях”

70-річна Галина у четвер 18 січня близько 11-ої дня йшла через двір, де знаходиться офіс “Рубіну” (центр міста на вул.Першотравневій — ред.). І на неї напала зграя бездомних собак:

— Я йшла робити ксерокопії для пенсійного фонду (бо мене немає в списках на отримання 10 тисяч рублів), а потім планувала йти далі. Нікого не чіпала, раптом на мене летить рудий собака. За нею ще одна, а потім зграя. Я немолода, вже сімдесят, то, звичайно, злякалася. Почала відбиватися і впала. Дякувати богові, світ не без добрих людей, мене підняли. Я вся тряслася і плакала. Тиск піднявся до 190/110, і до сих пір не можу збити до нормального. Знаю, що в тому дворі напали теж ці собаки на жіночку, вона живе біля Центру зайнятості.

За слів пенсіонерки, собаки також нападають біля будинку Букіна 2-А. Їх там ціла зграя за заправкою. Галина була очевидицею, як чоловік відбивав жінку від псів, коли проходила повз.

— Жах, я вже боюся ходити, треба кудись іти скаржитися, хай нові хазяї вживати якихось заходів, взялися господарювати, то нехай щось вирішують, — каже новокаховчанка.

Тендер виграли, але не встигли провести стерилізацію

Novakahovka.city за експертним коментарем звернулася до організації ГО “Зооконтроль” (м.Харків), яка до війни виграла тендер на стерилізацію тварин у Новій Каховці.

— Я думаю, цю проблему наразі неможливо вирішити. Зграї будуть тільки рости. Люди ж годують собак, а вони розмножуються кожні три місяці. Це потрібно вирішувати на рівні приватних осіб, коли хазяїн стерилізує свою тварину. І в мирний час люди не робили таку процедуру, а зараз тим паче. Звідси і така кількість безхатніх тварин. З приватного сектору випустили такого собаку і поїхали. Така безвідповідальність теж впливає на ріст чисельності тварин, — каже керівник інформаційного відділу, куратор напрямку "Громадські обговорення проблем з бездоглядними тваринами у громадах" Олена Бондарчук.

Ветеринарний пункт "Зооконтроль"Автор:  https://zookontrol.com.ua/ Олена говорить про те, що співробітники вже готові були їхати до Нової Каховки, щоб вирішити питання стерилізації бездоглядних тварин:

— Ми готові були до вас їхати. Ми виграли тендер і збиралися розпочати роботи по Новій Каховці у березні 2022, але почалася війна. Ви стояли першими у нашій черзі. Ми оскаржували результати тендера. Оскільки одна з організацій претендувала на стерилізацію також. Але не мала такого досвіду як ми. У нас сучасна клініка, є обладнані машини, сертифіковані ловці. У нас навіть у боксах, в яких перебували собаки після стерилізації, є кондиціонери.

Під час війни ці проблеми стали більшими За словами експертки, в Україні проблеми існування бездоглядних тварин у містах і селах виникали і до війни. Основні причини — недосконалість законодавства, обмеженість коштів у органів місцевого самоврядування, відсутність системного підходу та взаємодії між різними державними органами влади у цьому питанні, безвідповідальність громадян та корупційна складова. Під час війни ці проблеми стали більшими.  “І правда полягає в тому, що системно розв'язувати цей запит можна буде тільки після завершення війни”,  — каже ГО “Зооконтроль” (м.Харків) Олена Бондарчук.

Спеціалісти говорять про те, що зараз кількість безпритульних тварин буде тільки збільшуватись, особливо, на окупованих територіях. Оскільки люди кидають напризволяще своїх улюбленців. Ризик бути покусаними бродячими зграями голодних, позбавлених піклування тварин виріс у десятки разів. Цифри, на жаль, не зменшаться.

На початку війни ГО “ЗооКонтроль” зверталася з пропозиціями до структур ООН для допомоги у системній організації стерилізації та щеплення від сказу в Україні. Там порозуміння не знайшлося. Відповідь була: то проблема зоозахистних організацій.
— Та зоозахисні організації переймаються безпосередньо тваринами. Їх не стосуються проблеми сказу та нападів тварин на людей, — каже Олена Бондарчук. Під час війни в Англії деякі господарі рятували своїх улюбленцівАвтор:  https://www.bbc.com/ У 2023 р. органи місцевого самоврядування у деяких регіонах України спромоглись таки провести стерилізацію та щеплення від сказу. У 2023 під бомбардуваннями, у несприятливих умовах, команда “ЗооКонтроль” стерилізувала і провела щеплення від сказу сотні бездоглядних тварин у таких областях — Дніпропетровська, Одеська, Донецька, Харківська області.

— Але це, на жаль, лише локальні рішення. Ми їздимо і стерилізуємо тварин у прикордонних населених пунктах. І додатково шукали гранти на те, щоб проводити подібні процедури, бо потрібно закупити ліки для стерилізації, бензин, оплатити людям, які там працюють. В ООН не розуміють цієї проблеми. А мова йде про сказ, і як наслідок, люди будуть гинути. Ми так і не знайшли грантів, які б покривали фінансування для вирішення цієї проблеми, — каже Бондарчук.

Історія, яка вже була — Я вивчала як англійці вирішували цю проблему у Другій світовій війні. В Англії була створена державна програма. Вона була, можливо, не дуже гуманна, але дала результати. Англійцям пропонували: 1) забрати собаку з собою, 2) стерилізувати, 3) приспати. І багато англійців приспали своїх тварин, бо розуміли, годувати під час війни під час карткової системи їх не було чим,  — розповідає Олена.

ВВС згадує цей історичний факт як прикрий, оскільки англійці масово присипляли своїх тварин. Відомо, що влітку 1939 року був сформований Національний комітет протиповітряної оборони тварин (National Raid Precautions Animals Committee — NARPAC). "Поради власникам тварин" був опублікований у всіх медіа країни. Історія: на початку війни в Англії сім'ї боялися, шо не прогодують улюбленцівАвтор:  https://www.bbc.com/ — Розверталася національна трагедія,  — розповідав Клер Кемпбелл, автор книги "Война бонз: тварини під вогнем. 1939-1945 рр." (бонзи — собака з популярних коміксів Джорджа Стадд, образ типового домашнього улюбленця британців — Ред.).

Але були і ті, хто знаходив притулок для собак і кішок, і таким чином було створені волонтерами подібні місця, де утримували тварин. Завдяки таким волонтерам, серед яких була і багата герцогиня Гамільтон, вдалося зберегти 145 тисяч кішок та собак. Більше про ці факти англійської історії можна прочитати у  Таким чином, були сформовані притулки.

— Наразі державної програми, як, наприклад, в Англії на початку Другої світової війни, в Україні немає. Тому, порадити щось жителям ні в Україні, а тим паче на окупованій території Нової Каховки, ми не в змозі. Єдине, що можемо констатувати: собаки агресивні, коли голодні та у період розмноження. Тому треба намагатись бути пильними та при змозі, не провокувати агресію тварин, не дивитися їм в очі, годувати та сприяти перемозі України , — каже Бондарчук.
Громадська організація "ЗооКонтроль" (м. Харків) вдячна органам місцевого самоврядування, журналістам та жителям Нової Каховки за плідну співпрацю у передвоєнному 2021 році. Дякуємо що звернулись до нас зараз, під час війни, за порадами як спеціалістів з виконання програм з врегулювання чисельності бездоглядних тварин. Сподіваємось, що після війни відновимо та продовжимо роботу по розбудові комфортного життя жителів Нової Каховки та тварин.