Під ударами ворожих FPV-дронів: вибухотехніки поліції очищують Херсонщину від протипіхотних мін

2 месяца назад 0

Нещодавно по одному з населених пунктів Білозерської громади деокупованої Херсонщини російські військові вдарили з РСЗО касетними боєприпасами. Як виявилося, таким чином окупанти замінували значну територію протипіхотними фугасними мінами – так званими «Пелюстками».

Про це повідомляє пресслужба поліції Херсонської області.

Варто зазначити, що ПФМ-1 (протипіхотна фугасна міна) «Пелюстка» — це протипіхотна міна натискної дії радянського виробництва. Вона прийнята на озброєння радянською армією та досі масово використовується військами рф, хоча й заборонена Оттавською конвенцією про заборону застосування, накопичення, запасів, виробництва і передачі протипіхотних мін та про їхнє знищення.

До вказаного населеного пункту вирушили вибухотехніки поліції Херсонщини разом із колегами зі Львову. Поліцейські обстежили територію та фактично за півгодини знайшли більше 20 мін.Як розповів начальник вибохотехнічного відділу ГУНП в Херсонській області Володимир Перепелиця, спеціалісти вибухотехніки збирали міни по одній за допомогою спеціальних пристосувань і переміщали в підготовлене місце для знищення. Підривали невеликими партіями по 5-10 штук із максимальним для ситуації дотриманням безпекових заходів. 

Додатково становила небезпеку спекотна сонячна погода, адже ПФМ-1 реагує на тиск. Також міна має механізм самознищення, тому далеко транспортувати її не можна. 

Під час розмінування території правоохоронцям повідомили, що над ними кружляє розвідувальний безпілотник ворога. За кілька хвилин, коли поліцейські перебували в укритті, поруч вибухнув російський FPV-дрон. На щастя, вибухотехніки не постраждали, однак працювати довелося на максимумі можливостей.

Завдяки злагодженій роботі вибухотехників поліції Херсонщини та їх колег зі Львову усі знайдені міни були успішно знищені.