Підприємства Херсонщини підбивають підсумки жнивної кампанії

3 года назад 0

На Херсонщині до завершення підходить жнивна компанія-2021. Зібрали урожай ранніх зернових та зернобобових майже всі аграрії області – і потужні сільськогосподарські підприємства, і невеликі фермерські господарства.
Одне з таких – ТОВ «Торговий дом «Долинское» (Каховський район), які з ранніх зернових на полях вирощують озимі пшеницю, ячмінь та ріпак.
Про результати жнивної кампанії на своїй сторінці у Фейсбуці написав депутат Херсонської обласної ради, керівник цього підприємства Володимир Хвостов.
«На моїй пам’яті за роки Незалежності, нашим сільгоспвиробникам області вдалося вперше зібрати такі врожаї. Намолочено понад 3 млн тонн зерна при середній урожайності 42,2 ц/га.
Мене, як аграрія показники мого підприємства радують! Дякую команді, яка спрацювала чітко і з найменшими затратами, вчасно реагуючи на всі труднощі цього сезону. Всіх аграріїв області вітаю з майже фінішем складного урожайного марафону! Ми це зробили! Україна буде з хлібом!», — зазначив Володимир Хвостов.
Зокрема, «Торговий дом «Долинское» у нинішньому році збіжжя збирали з площі 4000 гектарів: озимої пшениці – 2378 га, з них 1600 на зрошенні; озимого ячменю 996 га, з яких на зрошенні 773 га та озимого ріпаку 881 га, з яких зрошується 545 га.
Як зазначає заступник директора Володимир Білий, початок року був сприятливий і тому посіви на всіх площах добре перезимували та збереглися.
Традиційно, вже так складається на Херсонщині, у період жнив роботи в полі на нетривалий час призупиняють опади. Але таких «мокрих» жнив, як цього року, не пам’ятають навіть старожили. Тільки за період цієї збиральної кампанії протягом липня і першої декади серпня випало в середньому понад 172,5 мм опадів, що перевищує середню багаторічну норму більше ніж у 4 рази. А від початку року протягом семи місяців їх випало 440-450 мм, тоді як у найсприятливіші роки норма для нашого посушливого регіону становить 355-455 мм на рік!
Спочатку дощам сільгоспвиробники господарства раділи – це дало змогу зекономити на зрошенні. Адже тільки за чотири місяці, з квітня – по липень включно, було використано води на полив на 10 млн кубометрів менше від аналогічного періоду попереднього року. Та коли негоди охопили збиральний період і опади, практично, не припинялися тижнями – така ситуація змусила захвилюватися.
Через дощі жнивувати у ТОВ «Торговий дом «Долинское» почали майже на два тижні пізніше звичайного – 26 червня.
Косити збіжжя доводилося у рідкі віконця погожих днів, через що збирання озимих культур «розтяглося» на півтора місяця. Впродовж липня дощ йшов з періодичністю раз на 3-4 дні. Техніку доводилося переганяти з однієї локації на іншу, туди, де могли у поле зайти комбайни. Косили по дві-три години. Надмірна вологість позначилася на якості зерна та урожайності.
Підбиваючи підсумки жнив ранніх зернових культур, заступник директора ТОВ «Торговий дом «Долинское» Володимир Білий зауважує, що завдяки проведеній організаційній роботі керівництва підприємства на чолі з директором Володимиром Хвостовим, ретельній підготовці всіх служб до косовиці та злагодженій роботі всього колективу ще у травні була підготовлена сільгосптехніка, всі комбайни та автотранспорт забезпечені запасними частинами, паливно-мастильними матеріалами тощо, аби не допустити простоїв через технічні причини. І їх не було. А високий рівень агротехнологій, використання у виробництві елементів точного землеробства, які господарство впроваджує четвертий рік поспіль, застосування інших прогресивних інновацій у сільгоспвиробництві — навіть цього, непередбачувано складного року убезпечили підприємство від значних втрат. Хоча без них все ж таки не обійшлося, — зазначає Володимир Білий.
І якщо середня врожайність озимого ріпаку залишилася практично на рівні минулорічної – а це 35 ц з гектара, дещо нижче, майже на 15%, у порівнянні з минулим роком вродили озимі пшениця та ячмінь. Так, озиму пшеницю зібрали із середньою врожайністю 63 ц, а озимий ячмінь 58 ц з гектара. Негативно позначилися на результатах цих культур дощі, град та сильні вітри, які фактично повалили посіви, що ускладнило збирання.
У сільському господарстві легких років не буває – це аксіома. Нинішній рік не виняток. Незважаючи на всі природні негаразди, ТОВ «Торговий дом «Долинское» завершило жнива ранніх зернових з достойним урожаєм, зокрема тільки озимої пшениці зібрано майже 15 тис. тонн, а вал озимого ріпаку склав більше 3 тис. тонн.
Попереду не менш напружений період – збирання пізніх культур: соняшнику, сої, кукурудзи. На часі й заготівля грубих кормів для власної молочно-товарної ферми, яка є однією з найбільших на півдні України і налічує 4000 голів ВРХ. І, звісно, підготовка ґрунту під посів озимих зернових культур урожаю вже наступного 2022 року.
Пресслужба «Агропродукт, ЛТД»