Підвищення пенсій у 2023 році: пенсіонерам пояснили, кому та на скільки перерахують виплати

1 год назад 0

Індексація пенсійУкраїнцям розповіли, кому із пенсіонерів перерахують пенсії у 2023 році.
Як передає  golovbukh.
Так, у Міністерстві соціальної політики України підтвердили, що попри воєнний час індексацію пенсій буде проведено. Підвищення очікується лише на 5%.
Зокрема, особливу увагу приділять індексації пенсій держслужбовцям та науковим співробітникам.
Advertisement: 0:11Крім того, планується перерахунок мінімальних пенсій чорнобильцям, а з 1 квітня 2023 року – автоматичний перерахунок пенсій громадянам, які продовжують працювати.
Таким чином, з 1 грудня 2022 року мінімальний розмір пенсії за віком становитиме 2093 гривні. Підвищення цієї суми не планується на 2023 рік.
А ось пенсії чорнобильцям у 2023 році будуть такими як середня зарплата в Україні. Очікується, що у 2023 році цей показник збільшиться до 18 261 грн.
У разі наявності інвалідності 1-ї групи загальний розмір пенсії складе 100% середнього заробітку.
Для осіб з 2-ою групою інвалідності – не нижче 80%, а з 3-ї – не менше 60%.
Також додаткові виплати у 2023 році будуть для тих, хто отримує пенсію меншу за мінімальну, а також для пенсіонерів з великим стажем.
За понаднормовий рік стажу (жінки – 30 років, чоловіки – 35) доплата за 20,93 грн.
Щодо пенсії за інвалідністю, то вона залежатиме від групи інвалідності: особи з 1-ю групою та страховим стажем від 1 до 10 років, залежно від віку визначення інвалідності, матимуть 100% розміру пенсії за віком.
Особи з 2-ою групою інвалідності та страховим стажем від 1 до 14 років – 90% пенсії за віком. Особи з 3-ю групою інвалідності та страховим стажем від 1 до 14 років – 50% пенсії за віком.
Зокрема, розміри пенсій із втрати годувальника будуть такі:
— на одного непрацездатного члена сім'ї – 50% пенсії за віком;
— на двох та більш непрацездатних членів сім'ї -100% пенсії за віком.
Якщо йдеться про годувальника-військовослужбовця, то все залежить від причин смерті.
"При виконанні обов'язків військової служби – 70% грошового забезпечення загиблого годувальника на кожного непрацездатного члена сім'ї – батька, дружини (дружина), або іншого непрацездатного члена сім'ї, якщо право на пенсію має один непрацездатний член сім'ї",  – йдеться у статті.
Крім того, 50% грошового забезпечення загиблого на кожного непрацездатного члена сім'ї, якщо право на пенсію мають два і більше непрацездатні члени сім'ї (крім батьків, дружини чи чоловіка).
Якщо годувальник загинув через нещасний випадок і це не пов'язано з військовою службою, то пенсія буде 30% грошового забезпечення годувальника.
Нагадаємо, з 1 січня усі страхові виплати здійснює ПФУ: що змінилося для українців