Пилова хмара із Сахари перемістилась до Херсонщини: чим це загрожує

1 месяц назад 0

З опівдня 2 квітня і до другої години ночі 3 квітня повітряні маси із Середземномор'я, які принесли пилову хмару з африканського континенту, проходитимуть над Херсонською областю.
Про це в коментарі Суспільному повідомив керівник обласного центру з гідрометеорології Юрій Кіріяк.
За його словами, в цей період можна буде спостерігати у небі маленьку димку жовтого кольору.
"Це не буде прям така ситуація, коли ви будете закривати очі, або це буде вам заважати дихати. Це маленькі частинки пилу, які будуть переноситись повітрям. На додаток, до нашої території він доходить у дуже-дуже малій концентрації. І поступово ці повітряні маси змістяться на схід" , — розповів Кіріяк.
Такі явища, каже керівник центру з гідрометеорології, буди неодноразова. Останні — у 2007, 2010 ріках. Тоді жителі Херсона й області просто з власних автомобілів або подвір’їв змітали цю жовту масу, згадує Кіріяк.
"У цьому році ми думаємо, що такого не буде. Ці повітряні маси пройдуть далі й, можливо, там, де їх застануть опади, там вони й випадуть у вигляді маленького цвітного дощу жовтого кольору. Ми ж над територією Херсонської області найближчі 20 днів опадів не очікуємо" , — сказав Юрій Кіріяк.
Він запевняє, що критичної шкоди, та концентрація пилу, яка дійде до Херсонщини, здоровим людям не завдасть. Втім не виключає, що тим, хто має захворювання пов’язані із системою дихання, буде важко.