Пити не можна: у Нижніх Сірогозах на Херсонщині вода цілодобово, але поганої якості

3 года назад 0

У Нижніх Сірогозах на Херсонщині проблеми із водою виникають хіба що влітку, коли люди масово використовують її для поливу. Заступниця селищного голови Оксана Полуекто розповідає, вода подається цілодобово, тільки пити її не можна.  

Питну воду дістають різними способами.

«Наші жителі виходять із ситуації по — різному. Майже у кожному дворі є такі копанки, в яких накопичується вода, відстоюється і за допомоги насосів подається до будинків. Її використовують для пиття. Інші купують бутельовану воду, щоб приготувати їжу, чай, каву», — розповіла Оксана Полуекто.
Місцевий житель Юрій Безух, у минулому лікар-терапевт, говорить, що вже 20 років вживає тільки куплену воду.

« Як лікар скажу, що від жорсткої води у першу чергу страждають нирки і судини. Велика кількість випадків захворювань нирок, сечокам’яної хвороби», — пояснює Юрій Безух.Щоб поліпшити якість води, у Нижніх Сірогозах 2019 року розпочали будувати насосну станцію. 

«Зараз на цьому місці виритий котлован, залитий бетоном для подальшої роботи, а саме облаштування насосами, які будуть забезпечувати водою. З іншого боку у нас розпочато будівництво РВЧ-резервуарів чистої води, в якій буде накопичуватись вода з Іванівки і вже розподілятися по Нижніх Сірогозах. Від цієї насосної станції прокладена водопровідна мережа до Верхніх Сірогоз. Там також проведені роботи з облаштування котловану – він залитий бетоном. Там теж можна встановлювати насоси»,  — розповідає інженер з використання водних ресурсів Василь Ткаченко.
Наразі роботи призупинені, нема фінансування. За словами Василя Ткаченка, воно має з’явитися у вересні. Якщо так буде, то будівництво закінчать до кінця року, каже інженер.

«Є плани  і зі встановлення систем очищення води у всіх старостинських округах. У нас їх чотири. В той самий час якість питної води нам може підвищити будівництво Іванівського групового водогону», — розповіла Оксана Полуекто.Цей проєкт розпочали 2016 року і так і не завершили. Воду ж самим добувати складно. Її залежі дуже глибоко, каже заступниця селищного голови.

«Якщо в Іванівці є канал прокладений, то у нас немає ніякої водної артерії. У нас є тільки свердловини і більше джерела водопостачання в нас немає. Вода глибоко і ми витрачаємо значні кошти для того, щоб підняти воду, подати її населенню», — розповіла заступниця селищного голови.

Єдине, що може кардинально змінити ситуацію, це будівництво Іванівського водогону. Тоді Нижні Сірогози отримуватимуть воду з Дніпра.

Суспільне Херсон