По Херсону провезли білого ведмедя

3 года назад 0

Незвичайне видовище і зацікавило, і водночас налякало херсонських перехожих. У самісінькому центрі міста невідомий чоловік на платформі кудись перевозив… білого ведмедя.
До того ж той був не в клітці і навіть без намордника, а тільки прив'язаний якоюсь шворкою за ногу. Та при цьому поводився дуже сумирно: не гарчав і не намагався вчепитися іклами чи кігтями у супроводжуючого. Лише підійшовши ближче, можна було зрозуміти, що то не живий звір, а його майстерно зроблене опудало. То звідки воно взялося і чому виникла потреба кататися з ним вулицями? Секрет власному кореспонденту "Голосу України" відкрила директор обласного краєзнавчого музею Тетяна Братченко .
— Опудало білого ведмедя давно перебувало в розділі "Арктика й Антарктика" нашої філії — Музею природи. Але там почався ремонт, і виникла потреба перевезти найцінніші експонати з Музею природи на вулиці Театральній до основної будівлі на вулиці Соборній — це відстань у кілька кварталів.
Щоб велике опудало ведмедя не пошкодили під час транспортування, везли його на платформі й дуже обережно. Спершу хижак стояв у холі, а потім наш таксидерміст Антон Громов узявся чистити та приводити до ладу його запилене хутро. Після завершення ремонту в Музеї природи ведмедя повернемо до експозиції — адже він дуже популярний у всіх відвідувачів, насамперед у дітлахів, — розповіла Тетяна Георгіївна.
До речі, ведмедик з Театральної має свою, в дечому навіть загадкову історію. До краєзнавчого музею його передавало Міністерство культури УРСР ще у повоєнні роки. За переказами, це був трофей, узятий радянськими військами десь у Румунії. Але документів, які підтверджували чи спростовували цю версію, в розпорядженні музейників немає. Тож походження клишоногого залишається оповите таємницею.
На знімку: білого ведмедя везуть до музею.