Показовий приклад боротьби за право красти в дитячому спорті

4 года назад 0

Не так давно в розпорядження преси потрапило депутатське звернення Олександра Дубінського до голови Херсонської ОДА Юрія Гусєва, в якому той з тривогою і дбайливою турботою про херсонський спорт по суті просить не допустити призначення на посаду керівника структурного підрозділу з фізичної культури та спорту Херсонської ОДА Юрія Семченка, який раніше обіймав цю посаду і має, за твердженням депутата, негативну характеристику і репутацію.
Підставою ж для такого клопотання народного обранця стало, за його словами, звернення до нього, як народного депутата України, нібито ветеранів спорту, спортивної громадськості, працівників і батьків учнів ДЮСШ №2 на чолі з її директором Черніченком Олександром Володимировичем.
Безумовно, подібна увага з боку відомого журналіста, принципового й безкомпромісного депутата неабияк обнадіює, але, водночас, змушує замислитись, що стало причиною такого інтересу до, будемо відверті, не самої спортивної сьогодні області в Україні.
Тож ґрунтовно вивчивши так звані негативні наслідки, до яких призвело управління з питань фізкультури та спорту Херсонської ОДА на чолі з Юрієм Семченком, з’ясували цікаві обставини й красномовні факти.
Виявляється, що у «далекому» 2016 році це Управління спіймало директора ДЮСШ №2 Черніченка та його колишнього бухгалтера на крадіжці коштів обласного бюджету на суму майже 150 тис. грн. й заявило про це правоохоронним органам.
В ході слідства факт незаконного привласнення коштів посадовими особами було доведено. Але «законы святы, да законники лихие супостаты»…
В цій справі Черніченко майстерно звалив вину на бухгалтера, яка, до речі, будучи звільнена з посади за рішенням суду (махінації з бюджетними коштами), але перебуваючи у зговорі з директором, продовжувала обслуговувати брудні схеми свого «патрона», підставивши тим самим ще й фіктивно оформлену на своє місце іншу жінку (бухгалтера ДЮСШ №2).
За результатами розслідування кримінального провадження за ч.1 ст.191 (привласнення чужого майна) та ч.2 ст.190 (заволодіння чужим майном шляхом зловживання довірою вчинене повторно) КК України у 2017 році покарання у вигляді позбавлення волі на 2 роки умовно понесла колишній бухгалтер ДЮСШ № 2, а директор – «вийшов сухим з води».
Намагання державної фінансової інспекції (колишнє КРУ) перевірити через рік ДЮСШ №2, зокрема на предмет відшкодування вкрадених 150 тис. грн, успіхом не увінчалося, оскільки інспекторам було відмовлено у доступі до документів. Звернення з цього приводу до правоохоронних органів також нічого не дало, адже старі міліцейські зв’язки Черніченка — прекрасна можливість замести сліди щоб ніхто не докопався до його оборудок. До речі, нинішньому головному розпоряднику коштів (Департамент гуманітарної політики ОДА) перевірити ДЮСШ № 2 також не представляється можливим. Вже більше місяця створена для цього комісія оббиває пороги школи та випрошує документи, а директор всі запити просто ігнорує.
Ще одна спроба вдихнути нове життя в ДЮСШ №2 була в 2017 році.
Тоді за дорученням бувшого голови ОДА Андрія Гордєєва обласне управління спорту (під керівництвом Семченка) поряд з іншими веслувальними закладами займалось аналізом діяльності ДЮСШ №2.
Для цього була створена спеціальна робоча група з числа провідних тренерів, функціонерів, ветеранів-веслувальників. Завданням групи було розібратись, встановити діагноз сумній хворобі херсонського веслування (проте не такій критичній як зараз) та порадити голові ОДА рецепт її лікування.
Не заглиблюючись у подробиці, надаємо матеріали розгляду робочою групою даного питання. Єдине, на що звертаємо увагу, так це на встановлений факт «мертвих душ» як із числа учнів, так і тренерів ДЮСШ №2, на яку обласний бюджет коштів не жалів і їх значна частина легко осідала в кишенях підприємливого директора.
Як бачимо з протоколу засідання робочої групи 20.10.2017, більшість її членів вкрай негативно оцінили роботу двох веслувальних спортивних шкіл, одна з яких – ДЮСШ № 2, а видатки обласного бюджету, які спрямовувалися на фінансування цих шкіл, були визнані невиправдано завищеними виходячи з результатів роботи.
Для припинення цього ганебного явища робоча група (а не Семченко!!!) рекомендувала голові ОДА реорганізувати ці дві напівпорожні ДЮСШ в одну, як єдиний дієвий і динамічний спосіб розв’язання проблеми.
Було навіть отримано погодження з Міністерства молоді та спорту на таку реорганізацію, що підтверджує достовірність аналізу, правильність оцінки кризової ситуації і заходів щодо її подолання.
Але ґвалт, організований невдоволеним Черніченком та його слухняними маріонетками, неабияк налякав тоді Гордєєва і той залишив все як є, чим обрік херсонське веслування на застій і продовження деградації.
Отож з усього переліченого чітко видно, що «величезним гріхом» Юрія Семченка на посаді начальника управління спорту ОДА було бажання позбутись непрофесійності та безвідповідальності, припинити марнотратство й розкрадання бюджетних коштів. Ось що було і залишається головною претензією до нього.
Надававши по рукам ще у 2016-му профнепридатному, підступному й не чистому на руку директору ДЮСШ №2, Семченко став для того лютим ворогом на все життя.
А сьогодні цілком очевидно, що Олександру Черніченку необхідно знову рятувати свою шкуру, адже лад у школі так і не наведено. Навпаки, безконтрольність і безкарність призвели до тотального розбазарювання бюджетних коштів і відсутності спортивних результатів (за виключенням дуже й дуже поодиноких випадків).
Два роки (2018-2019) над Черніченком «тримав парасольку» відомий спортивний начальник Юрій Кан, покриваючи всі шахрайські схеми (здогадайтеся чому?). Дякуючи цьому, шлях на дно ДЮСШ №2 вийшов на фінішну пряму, а розквіт злочинного марнотратства досяг найвищої точки. І недопущення сьогодні комісії Департаменту гуманітарної політики ОДА до перевірки цієї спортшколи є ще одним тому яскравим підтвердженням, адже там «напрацьовано» уже не на два роки умовно…
Відтак Черніченко усвідомлює, що повернувшись на посаду, Семченко обов’язково займеться аудитом діяльності підвідомчих спортивних шкіл і за скоєне доведеться відповідати.
Ось чому пан головний отаман генерал-полковник козацтва.., «народний контролер»… та ще багато іншого, під виглядом турботи про спорт і дітей, просто рятує себе і свою «золоту жилу» — ДЮСШ №2, намагаючись завадити призначенню Семченка начальником управління.
Задля цього вхід ідуть будь-які засоби. Брехня, маніпуляції, популізм, згодиться все, аби й далі замилювати очі необізнаним у спорті людям «тріумфальними здобутками» та безтурботно набивати кишені з обласного бюджету.
І наостанок. Як свідчать факти, інформація, викладена у згаданому зверненні до народного депутата, стосовно неймовірних результатів ДЮСШ №2, зменшення фінансування, закриття відділень, скорочення штату спортивних шкіл – суцільний міф. Хто сумнівається, зробіть запит до Херсонської ОДА, й переконаєтесь.
І особливо за «достовірність даних» Черніченку має дякувати народний депутат України Олександр Дубінський, бо саме на цих недостовірних даних ґрунтується його підтримка начебто херсонської громади…
Тетяна САФОНОВА
Р.S. Спорт, особливо дитячий – це не робота, а місія, яка несе здоров’я, силу, дисципліну, вміння боротись, перемагати і переживати поразки … Основа дитячого спорту — спортивні школи.
І поки в спортивних школах будуть орудувати такі Черніченки, ніколи не повернути в Херсон досягнень часів Чухрая, Пострехіна, Кірсанова та інших наших видатних земляків!
Тож або хто-небудь нарешті виведе горе-директора на чисту воду, або він і далі паразитуватиме на дитячому спорті!