Повістки роздають навіть в маршрутках? Чи можуть військові зупиняти транспорт

8 месяцев назад 0

В Україні під час дії воєнного стану вже неодноразово було зазначено, що військовозобовʼязані можуть отримати повістку в будь-якому місці. Все через те, що не має чітко визначених місць для цього процесу. Однак все-таки деякі дії представників ТЦК можуть бути незаконними.

Про це розповів полковник Запорізького обласного ТЦК та СП 

Дійсно, наразі діє таке правило, що вручати повістки військовозобов'язаним можна в будь-якому місці:

  • вдома;
  • на вулиці;
  • за місцем роботи;
  • на блокпостах;
  • на пляжах.

Втім, навіть тут є винятки. Наприклад, є певні обмеження щодо роздачі повісток у транспорті. Адже влаштовувати "перехоплення" маршруток для вручення повістки представники ТЦК не можуть.

"Вони – військові. Зупиняти транспорт має право лише Нацполіція – за певних обставин. Військовим це робити заборонено", – говорить Андрій Гуренко.

Саме тому зупиняти маршрутки, автобуси та інші види транспорту, аби дати повістки,  військові не можуть, адже це буде порушення.

Кого можуть мобілізувати Ми вже писали про те, що в Україні мобілізації протягом всієї дії воєнного стану підлягають:

  • резервісти;
  • військовозобов'язані;
  • особи із запасу віком від 18 до 60 років;
  • придатні за станом здоров’я;
  • чоловіки віком від 18 до 27 років можуть бути мобілізовані, якщо вже проходили строкову службу або віднесені до служби запасу другої черги.

Призвати можуть також військових, які проходили строкову службу; офіцерів запасу, резервістів, інших осіб із досвідом служби; громадян, які не проходили військову службу. Також це стосується обмежено придатних під час воєнного стану.

Як правильно відмовитися від повістки Сайт Pro Гроші вже розповідав про те, що ви дійсно можете це зробити. Однак це варто робити лише, якщо ви помітили невірні дані в самому документі або порушення під час самого отримання документа.

Варто памʼятати, що давати повістки можуть лише уповноважені особи, які мають на це право. Йдеться про представників військового комісаріату або представників органу місцевого самоврядування. Якщо документ вручає хтось інший, то ви можете сміло відмовлятися від нього, але правильно.

Для цього має бути складений відповідний акт, де будуть вказані причини відмови. Однак зверніть увагу, що це має відбуватися у присутності двох свідків. Якщо вас зацікавила ця тема, то більше про це читайте в нашому матеріалі за посиланням.

Раніше ми вам вже зазначали про те, чому ТЦК влаштовують "облави" на вулицях. Також ми розповідали, чи можуть мобілізувати студентів-дистанційників іноземного вишу.