Повністю зруйновані села на Херсонщині поки не відновлюватимуть, їх жителям пропонують переселитися

7 месяцев назад 0

В Херсонській обласній військовій адміністрації поки не бачать доцільності відновлення повністю зруйнованих сіл в області. Тим небагатьом жителям, що в них залишились, пропонують переселитись. Про це на брифінгу заявив керівник Херсонської обласної військової адміністрації Олександр Прокудін.
Як приклад навів Білогірку Великоолександрівської громади Бериславського району, в якій недавно побував.

"Чотири родини приїхали в Білогірку, хай вже п'ять. І нам треба транспортне сполучення організували, поновити світло, газ, будинки. Інфраструктуру облаштувати для цих десяти хат. Не краще вже їх переселити" , — сказав Прокудін.

Аналогічна ситуація, за його словами, і в Барвінку Чорнобаївської громади. Там також зараз проживає 10 родин. Голова ОВА говорить, що пропонував цим людям переселитись, але більшість з них відмовилась.

"Я кажу їм: "Давайте вам побудуємо новий квартал у Киселівці, красивий, з ліхтарями". "Ні, ми тут хочемо". А деякі кажуть: "Переселяйте". Просто тут просте рішення треба зробити" , — каже Прокудін.
За даними ОВА, зараз в 10 селах на деокупованій території Херсонщини немає жодного жителя. Хоча раніше в них жили від 50 до 100 людей.

"Деякі села будем переселяти у більші й це буде правильно. Це ціла махина — від магазинів, пошти, дороги, транспортування енергетики туди. Приклад Мала Сейдеминуха, повністю зруйнований будинок. Після сюжету про нього вийшла на мене організація, запропонувала допомогу. Поїхали порахували — 40 з чимось тисяч доларів. В селі, де немає нічого. І вони за 5000 купили у Малій Олександрівці хату, за 5000 зробили ремонт, повністю оформили документ на землю і будинок, і перевезли цих людей. От і все. Хоча люди, де я був, кажуть: "Я тут народилась, я тут хочу вмерти" , — розповів голова ОВА.