Працював у загоні спецпідрозділу, зараз — в Херсонському полку Нацполіції: військовий собака отримав нагороду за службу

4 месяца назад 0

Раніше пес Мухтар працював у окремому загоні спецпідрозділу "Омега", зараз — служить у 34 Херсонському полку Національної гвардії України. У грудні 2023 року він отримав нагороду за свою службу.

Військовослужбовець Національної гвардії України із позивним "Мішка" понад рік служить у кінологічному взводі. Працює разом із собакою Мухтаром по вибухових речовинах та по зброї.

"Зазвичай ми виїжджаємо на фільтраційні заходи, оглядаємо також посадки, дачі та заводи на вибухонебезпечні пристрої, інколи на блокпостах шукаємо зброю", — розповідає чоловік. Військовий собака Мухтар з кінологом з позивним "Мішка". Фото надав кінолог з позивним "Мішка"
Як розповів кінолог, за підсумками року Мухтар став одним із кращих службових собак і отримав від командування Нацгвардії України медаль "За віддану службу III ступеня" і цю нагороду він заслужив.

"Був такий випадок — ми йшли між змінами, на роботу, на блокпост, по лісосмузі. Я про своє думав і просто вигулював собачку. І тут собака сів, отак коли він щось знаходить, то сідає на вибухові пристрої або зброю. Я проігнорував, почав відходити, а він другий раз сів. Ми туди — а там граната, розтяжка. Тоді викликали саперну групу ", — пригадує військовий із позивним "Мішка". Військовий собака Мухтар отримав нагороду за службу. Фото надав кінолог з позивним "Мішка"
За словами військового, Мухтару 9 років, і на службі він все життя. Раніше пес працював у окремому загоні спецпідрозділу "Омега".

"Він трохи агресивний, але в нашому колективі, в маленькому взводі приймає всіх. З людьми, з котрими працюємо, в машинах їздимо на виїзди, кого він уже знає, то агресії не виявляє. А так, він у нас парубок із характером", — говорить чоловік. Військовий собака Мухтар з кінологом з позивним "Мішка". Фото: Суспільне Херсон
Для "Мішки" Мухтар перший собака на кінологічній службі. З ним вони порозумілись швидко.

"Я моряк, до повномасштабної війни був у рейсі в Північній Америці. Як розпочалась війна — купив власним коштом квиток, розірвав контракт і прилетів до західної України. Там вступив до лав Національної гвардії України. Я дуже люблю собак. Раніше, вдома, у мене теж були німецькі вівчарки. Працювати з таким колегою мені дуже подобається. Як кажуть, від роботи треба отримувати задоволення, і задоволений роботою з ним", — каже кінолог.

Також кінологиня Олена Петролай із собакою на прізвисько Пан, які брали участь у розмінуванні Херсонщини, перемогли на всеукраїнських кінологічних змаганнях у Рівному. До початку повномасштабної війни Олена разом з військовою вівчаркою несла службу на блокпосту Чонгар.