Правоохоронці і представники соціального сектору з Херсонщини удосконалили навички виявлення та протидії сучасному рабству

1 неделя назад 0

Торгівля людьми на третій рік війни: Правоохоронці і представники соціального сектору з Херсонської області удосконалили навички виявлення та протидії сучасному рабству.

22-25 квітня 2024 року Програма підтримки ОБСЄ для України спільно з Міжнародною організацією з міграції (МОМ) провели навчання з протидії торгівлі людьми. Представники міграційної поліції, прокуратури, слідчі, інспектори праці, півробітники Департаментів соціального захисту населення, Служби у справах дітей, працівники Центрів соціальних служб, Центрів соціально-психологічної допомоги ста дотичних неурядових організацій із Кіровоградщини, Миколаївщини та Херсонщини у рамках симуляційної вправи відпрацювали механізми взаємодії суб’єктів, які здійснюють заходи у сфері протидії торгівлі людьми.


« Учасники та учасниці вправи щоденно виконують свої професійні обов'язки на робочих місцях, стикаючись із різноманітними викликами, які легко можна подолати, якщо заручитися підтримкою інших суб'єктів взаємодії. Наприклад, елементарне забезпечення постраждалих осіб базовими потребами у їжі, одязі, засобах гігієни, стає викликом для поліції після проведення обшуку і звільнення постраждалих від торгівлі людьми. Тому одна з головних цілей цієї симуляційної вправи – дати можливість кожному учаснику ознайомитись із ресурсами та можливостями інших суб'єктів взаємодії для спільного досягнення головної мети – допомоги постраждалим », – Валентин Боровиков, співзасновник ГО «Чистий Аркуш».

Сценарій вправи було розроблено досвідченими експертами у сфері протидії торгівлі людьми з урахуванням кращих європейських практик міжвідомчого підходу з особливим акцентом на постраждалу особу та її потреби. Для створення навчального середовища, максимально наближеного до реального життя, організатори залучили до вправ професійних акторів для виконання ролей постраждалих від торгівлі людьми, а також досвідчених поліцейських, які сприяли створенню реалістичних образів трафікерів.


Внаслідок збройної агресії російської федерації, розпочатої у 2014 році, і особливо після повномасштабного вторгнення 24 лютого 2022 року, ризик потрапляння в ситуацію торгівлі людьми на території України, а також в країнах, куди масово виїхали наші громадяни в пошуках прихистку, значно зріс.


« За оцінками Міжнародної організації праці, торгівля людьми – це індустрія з прибутком у понад 150 мільярдів доларів США на рік. У будь-який момент часу приблизно 27,6 мільйонів людей перебувають у ситуації трудової експлуатації, 6,3 мільйонів експлуатують сексуально, четверта частина з них діти. Трафікери полюють на людей, які опинилися в уразливому стані, тому важливо, щоб правоохоронці та представники соціального сектору Херсонської області були готові до таких викликів », – Олена Коновалова, заступниця директора департаменту з питань праці Державної служби України.


Вперше подібний симуляційний тренінг було проведено Офісом Спеціального Представника та Координатора з протидії торгівлі людьми ОБСЄ у 2016 році в Італії. Тоді учасниками вправи були фахівці з 31 країни (28 з яких – це країни-члени ОБСЄ, а також країни — партнери: Ізраїль, Таїланд та Туніс). Відтоді інтерактивні методи навчання через відтворення реальних ситуацій проводяться у рамках проєктів ОБСЄ на регулярній основі.