Представники громад Херсонщини переймали досвід місцевого самоврядування у Нідерландах

5 месяцев назад 0

Представники громад Херсонської та Миколаївської областей (Херсонська, Бериславська, Високопільська, Очаківська громади) відвідали муніципалітети Амстердама, Утрехта, Вінтерсвейка з навчальним візитом та для налагодження партнерських взаємин у рамках проєкту «Підтримка відновлення місцевого самоврядування та відбудови і реконструкції громад в Україні», що впроваджується Агентством міжнародного співробітництва асоціації муніципалітетів Королівства Нідерланди VNG International у партнерстві з Асоціацією міст України.

Хто повідомляє: 

Що відбулося?

Програма перебування була підготовлена відповідно до запитів громад — учасниць проєкту. Відтак відбулося ознайомлення із загальними принципами і підходами до організації життєдіяльності громад. За основу було взято досвід невеликої громади Вінтерсвейн, яка будує процеси життєзабезпечення на засадах сталості. Зустрічі, спілкування з представниками муніципалітету стосувалися стратегічних підходів до проблем змін клімату — використовування відновлюваних джерел енергії, унікальної системи управління ТПВ, інклюзії, партнерства бізнесу та влади.

Поїздка до Амстердама, вивчення практик управління програмами розвитку територій в муніципальному контексті, співпраці з бізнесом для створення сприятливих умов для мешканців, управління рівнем заселеності окремих районів громади через формування правил забудови та розміру орендної плати, практик управління проєктами на рівні муніципалітету, діалогу з бізнесом при реконструкції районів міста. Усе назване було актуальним та важливим для представників Бериславської міської територіальної громади.

Чому навчилися? Ключовими здобутками в обміні досвідом під час візитів до Амстердама та Утрехта було наголошення на співробітництві муніципалітетів у організації таких важливих сфер як водопостачання та громадська безпека. Скажімо, система управління водними ресурсами, яку представили працівники компанії «WATERMET» побудована на співробітництві муніципалітетів не тільки Нідерландів, а й сусідніх країн в частині будівництва та обслуговування каналів, контролю за використанням водних ресурсів.

Під час візиту до Агентства міжнародного співробітництва асоціації муніципалітетів Королівства Нідерланди VNG International та торгівельно-промислової палати в Гаазі представники громад мали можливість поспілкуватися з експертами в різноманітних сферах діяльності місцевого самоврядування та представниками бізнесу, зацікавленого у співробітництві з Україною.

“Учасників візиту цікавила практика впровадження сортування відходів. Представники муніципалітету розповіли про простий, але дієвий механізм фінансового впливу: вони зменшують оплату за вивезення сортованих ТПВ для осель, де здійснюється глибоке сортування, та, навпаки, відмовляються вивозити несортоване сміття. Усі органічні відходи компостуються. Таким чином досягається майже ідеальна чистота в домогосподарствах та населених пунктах громади”, — розповідає виконавчий директор Херсонського регіонального відділення Асоціації міст України  Лариса Оленковська .

Що вразило?

“Представниками муніципалітетів було продемонстровано реалізацію вимог до забезпечення енергозбереження будівель за допомогою використання енергозберігаючих технологій та матеріалів при відновленні житла та соціальних будівель. Застосування таких підходів при проектуванні та забудові нових або ревіталізації старих районів стимулюється нормативами орендної плати, — ділиться враженнями від побаченого виконавчий директор Херсонського РВ АМУ. — Мається на увазі, що власники будівель, які є менш енергоефективними, не мають права встановлювати орендну плату вище зазначеної муніципалітетом. А особливість забудови полягає в обмеженнях на зведення багатоповерхових будівель в тих частинах міста, де це визначено правилами забудови. Усі правила забудови спрямовані на забезпечення дотримання екологічних норм та передбачена громадська доступність до водойм. Незважаючи на високу щільність забудови та вартість землі, муніципалітети зберігають зелені зони, мають велику площу парків та інших зелених насаджень”.

“Усі громадські будівлі є безперешкодно доступними для всіх категорій громадян,  — продовжує Лариса Оленковська. — Цікавим аспектом забезпечення сталості є організація контролю за безпекою в громадах. Наприклад, у місті Утрехті учасники візиту познайомилися з діяльністю безпекового центру, який об’єднує служби запобігання надзвичайним ситуаціям, поліції та екстреної медицини, а також шелтер для осіб, котрі постраждали від надзвичайних ситуацій. Тобто у випадку виникнення потреби в відселенні громадян, муніципалітет вже має пристосовані приміщення широкого функціонального призначення, які використовувалися для розширення госпітальних можливостей під час пандемії ковіду тощо. Приміщення зараз частково використовуються як шелтер для українських ВПО”.

Які перспективи співпраці? Завдяки експертам VNG International представники громад отримали можливість докладно дізнатися про комплексне планування розвитку територій на засадах сталості, обговорити свої проєктні ідеї та скоригувати деталі проєктів.

Учасники дізналися більше про урядову підтримку бізнесу, який планує співпрацювати з Україною. Уряд Нідерландів визначив три напрями такого співробітництва: охорона здоров’я, сільське господарство, водопостачання. Станом на грудень цього року уряд визначив 200 пріоритетних проєктів на загальну суму 25 млн євро. Також визначився з сумою страхування ризиків для бізнесів, які планують працювати в Україні та визначив суму страхування 186 млн євро.

Представники українських громад, які взяли участь у навчальному візиті, щодо співробітництва налаштовані оптимістично, однак вважають, що необхідні додаткові інструменти обміну інформації, інвестиційними пропозиціями, які слід розвивати на загальноукраїнському рівні.