Пробудження до спрацювання будильника: причини феномену

2 года назад 0

Немає такої людини, яка хоча б кілька разів у житті не прокидалася за кілька хвилин до дзвінка будильника. При цьому кожна людина сподівається, що залишилося набагато більше часу, ніж є насправді. Але наш організм із властивою йому мудрістю будить нас вчасно. І на це є певні причини.

Справа в тому, що мозок людини — це складна система, подібно , яка регулює кожен процес, що відбувається в організмі, в тому числі і так званий біологічний годинник (його ще прийнято називати циркадним ритмом). Відбувається це так: одна з частин гіпоталамуса (область мозку, що відповідає за роботу ендокринної системи) — супрахіазматичне ядро — відповідає за циркадні ритми, тобто регулює роботу "внутрішнього" годинника.

Функції циркадних ритмів живих істот

Кожен організм, який живе на нашій планеті, має циркадні ритми, які регулюють біологічні процеси організму, такі як:

  • сон-неспання;

  • виділення гормонів;

  • зміна положення листя у рослин залежно від часу доби та багато іншого.

Організм живої істоти схильний до адаптації, тому за наявності будь-якого циклічного процесу, пов'язаного із зовнішніми факторами (наприклад, темніє — ми лягаємо спати, світає — прокидаємося), організм згодом "запам'ятовує" порядок дій і не потребує візуалізації. Так само відбувається і з будильником — наш організм з часом "запам'ятовує", коли настає період неспання та активізується без допомоги звукового сигналу.

Внутрішні процеси циклу "сон-неспання"

Білок PER1 – головна "діюча особа" даного процесу. Його рівень в організмі впливає на частоту биття серця. Тобто, якщо кількість білка зменшується, серце сповільнюється, і, відповідно, тиск і температура тіла стає меншою. Це сигнал організму про те, що настав час відпочивати.

Коли ми прокидаємося, рівень цього білка зростає, і всі процеси прискорюються. Людина почувається значно бадьоріше, що дозволяє повноцінно працювати організму протягом дня.

Коли ми прокидаємося по будильнику, наша нервова система отримує струс, а це не завжди корисно. Тому організм самостійно з часом підлаштовує процес вироблення PER1 під дзвін будильника. Таким чином згладжується стресовість для організму у процесі пробудження. Згодом це стає настільки точним, що наше пробудження практично збігається з будильником.