Програми допомоги для українських переселенців: Польща, Німеччина, Чехія

12 месяцев назад 0

Повномасштабне вторгнення росії на територію України змусило мільйони людей переїхати в інші країни та налагоджувати своє життя там. Станом на грудень 2022 року, за кордон виїхали понад , із них 11,7 – до країн Євросоюзу (7,7 млн із них зареєстровані в Європі, як отримувачі тимчасового захисту). Така хвиля міграції українців стала найбільшою від часів Другої світової війни.  

Через переміщення наші люди стикаються з певними проблемами, наприклад мовний бар’єр, культурний шок, проблема з працевлаштуванням, житлом, отримання медичної допомоги. Країни, які приймають переселенців, допомагають їм адаптуватися до нових умов життя. Так, вони надають українцям статус тимчасового захисту з правом працювати, доступом до послуг охорони здоров’я, системи освіти та іншими соціальними пільгами.  

розглянув більш детально, які програми створені для надання допомоги українцям та їх адаптації у трьох країнах, де прийняли найбільше переселенців з України. 

Польща

Від початку повномасштабного вторгнення Польща прийняла найбільшу кількість біженців – станом на початок квітня там зареєстровано понад . Із березня 2022 року всі громадяни України, які переселилися через бойові дії до Польщі, автоматично набувають статусу тимчасового захисту і можуть легалізуватися за спрощеною процедурою терміном на 18 місяців з можливістю його продовження. 

Допомога родинам із дітьми   

  • Програма «» – допомога для батьків, тимчасових опікунів або осіб, які здійснюють альтернативну опіку над дитиною. Фінансування у рамках програми призначається у розмірі 500 злотих на дитину в місяць. Якщо дитина народилася або сягає повноліття у місяць призначення допомоги, розмір фінансування зменшиться. 

  • Програма «» – допомога для батьків та тимчасових опікунів учнів у віці до 20 років (до 24 років у разі дитини-інваліда). Фінансування у рамках програми призначається одноразово в розмірі 300 злотих. 

  • Програма «» – допомога для сімей із двома та більше дітьми. Її обсяг не залежить від доходу родини і становить загалом до 12 тисяч злотих на другу та наступних дітей у сім’ї.

  • «» – допомога для багатодітних родин із трьома чи більше дітьми. Картку, яка надає знижки на послуги та товари на території Польщі, можна оформити як на батьків, так і на неповнолітніх дітей (або дітей до 25-ти років, якщо вони вчаться). Вікові обмеження не діють за наявності довідки про інвалідність. 

*Українці зі статусом тимчасового захисту не зможуть отримувати пільги і користуватися привілегіями, передбаченими програмою. 

  • Програма «» – купонна допомога для прийомних сімей для задоволення найважливіших потреб. У рамках програми кожний член прийомної родини може отримати 450 злотих упродовж трьох місяців.

Забезпечення житлом

  • Програма «» – забезпечення житлом українців, що прибувають до Польщі. Поляки можуть отримати допомогу у розмірі 40 злотих на день на особу за надання безкоштовного харчування та проживання переселенцям.  

  • З 1 лютого 2023 року  покривають 50% витрат на проживання, але не більше 40 злотих (8,4 євро) на особу на день.

Німеччина

У Німеччині ситуація для українських біженців з 1 вересня 2022 року покращилася: зокрема, тепер громадяни, що рятуються від бойових дій, не повинні відразу проходити реєстрацію. Станом на лютий 2023 року країна прийняла понад . 

Фінансова допомога 

  • Програма «» – допомога з безробіття. Фінансування у рамках програми становить до 449 євро на місяць на людину максимум. Для одиноких дорослих або батьків-одинаків сума збільшується на 53 євро. Для отримання допомоги необхідно зареєструватися до Центрального реєстру іноземців та отримати Дозвіл на перебування.

  • Програма «» – допомога неповнолітнім дітям. Фінансування у рамках програми становить 250 євро на кожну дитину. В окремих випадках дитяча дотація може виплачуватися до досягнення 25-ти років.

  • Програма «» – напівгрантова допомога для студентів. Отримавши кредит, у рамках програми ви повинні погасити максимум 10 010 євро із суми позики. Для отримання допомоги необхідно подати заявку до Управління підтримки освіти при студентській спілці в університеті.

  • Центр зайнятості може оплачувати комунальні послуги, плату за житло та надавати одноразові виплати для облаштування у разі наближення терміну народження дитини тощо.

Чехія

Від початку повномасштабного вторгнення Чехія прийняла понад . Країна офіційно продовжила програму допомоги українським біженцям до березня 2024 року, проте на вимушених переселенців очікують зміни. Зокрема, проживання українських біженців у тимчасових притулках обмежать до 30 діб у спортзалах та 150 діб у готелях. Подальші терміни проживання мають бути оплачені.

Фінансова допомога 

  • Усім українським біженцям місцеве Бюро праці виплачує допомогу у розмірі 5 тис. крон. (приблизно €200). Якщо переселенцю надають безкоштовне житло, щоденне багаторазове харчування та гігієнічне приладдя, то він не може претендувати на виплату, адже отримав базову допомогу (житло, їжу та засоби гігієни). 

  • Програма компенсації для чеських родин, які приймають біженців. Сума компенсації становить 300-400 крон на день (12,32-16,43 євро). 

Країни, які приймають українців, надають різні права та підтримку. Наприклад, в одних державах можна отримувати фінансове забезпечення й одразу влаштовуватися на роботу, а в інших процедура трохи інакша. Вибір має ґрунтуватися на фінансовому становищі та вартості життя на новому місці, а також подальших планах. 

Якщо українець хоче перечекати якийсь час за кордоном і потім повернутися на Батьківщину, йому потрібно їхати туди, де надають тимчасовий захист, житло, фінансову допомогу. А поки кожен із нас має наближати перемогу, аби кожен українець повернувся додому.