Пропагандисти підрахували, скільки коштують паски в окупації

2 недели назад 0

Пасок у магазинах «столиці» окупованої частини Херсонщини ще нема. Мова про звичайні, а не про сирні — останні у Генічеську вже з’явились. Випечених чекають з дня на день. Тим часом пропагандисти окупаційного «Донецкого агентства новостей» розбирались, який варіант вигідніший — купити готову паску (по-їхньому, «куліч») чи спекти самому/самій.Оскільки набір продуктів і ціни на них у магазинах окупованих Донецька і Генічеська майже ідентичні, їх «розбирання» можуть бути цікавими і для читачів Херсонщини.

Пекти паску пропагандисти вирішили за рецептом з сайту RussianFood.com, у якому для випікання 12 порцій потрібно 0,5 л молока, 300 г маргарину, 6 яєць, 2 склянки цукру, 11 грамів сухих активних дріжджів або ЗО грамів пресованих, 9 склянок борошна, 0,5 чайної ложки солі, 2 грама ваніліну, 150 грамів родзинок.

За літр молока з окупованого Мелітополя пропагандисти заплатили 72 рублі.Дві упаковки саратовського маргарину обійшлись у 116 рублів, десяток яєць — 120 рублів (у Генічеську цей інгредієнт дешевший), упаковка дріжджів — 49, кілограмова упаковка борошна «Азовские пампухи» з окупованого Новоазовська — 34, ванілін — 16, родзинки з «братнього» Ірану (150 г) — 77 рублів. Три паперові формочки коштували 109 рублів. Для глазурі і прикрашання взяли 200-грамову пачку цукрової пудри за 57 рублів, 75 г посилки — 45, ще трішки посилки з зірочок — 28 рублів. Загальна сума за інгредієнти для випікання пасок становила 827 рублів. Якщо розділити на 12, то одна паска коштувала менше 70 рублів.Знайшли пропагандисти на полицях і готові паски невідомих виробників. Одні з них вагою 250 г коштували 91 рублі, інші вагою 130 г- 144 рублі.
«Пасхальний куліч, випечений своїми руками, буде не лише недорогим і смачним, але і кориснішим», — зробили висновок автори дослідження. При цьому забули уточнити, де саме жителі окупованих територій мають паски пекти, адже електричний струм у мережах там дуже часто зникає (у деяких містах останнім часом він навіть і не з’являється), а дров’яні печі є не у всіх.

Борис ВИНОГРАДОВ,