Пункт вакцинації на КПВВ «Каланчак»: Чи працюватиме він надалі

2 года назад 0

Пункт вакцинації на контрольному пункті в'їзду-виїзду "Каланчак" на адмінмежі з тимчасово окупованим Кримом відкрили 1 грудня після приїзду туди віцепрем’єрки Ірини Верещук. Наразі тут щеплення зробили вже понад ста людей, розповіла головна лікарка Каланчацького центру первинної медико-санітарної допомоги Людмила Бабенко.

За словами лікарки, пункт вакцинації організували для кримського населення, щоб створити їм зручності для проведення щеплень не тільки вакциною Супутник, яку вони мають у себе в Криму, а всіма вакцинами світу, які є в нас в Україні. 

"Населення приїздить сюди із задоволенням, отримують щеплення. Ми видаємо їм сертифікати доступні, дехто з людей оформлює декларацію з нашими лікарями та приїздить сюди за медичною допомогою" , — розповідає Людмила Бабенко.
Єдине, що викликає занепокоєння, говорить лікарка, це те, що ця робота вважається тимчасовою. Вона створена на засадах і пожертвах Червоного Хреста.

"Ця структурна одиниця – пункт щеплення – не є нашим структурним підрозділом і гроші на нього ніякі не  заплановані. Ми його до кінця цього року утримуємо. А далі, я думаю, цей пункт є державною структурною одиницею. Тому він повинен забезпечуватись кадрами та фінансовими питаннями перейматися для того, щоб  постійно функціонував" , — розказує Людмила.

Головна лікарка говорить, що вакцинуватися приїздять жителі Криму, які бажають подорожувати світом або просто не довіряють російській вакцині. З червня люди, які перетинають адмінмежу з Кримом через КПВВ Каланчак, можуть тут пройти експрес-тестування на COVID-19, розповіла медична сестра зведеного терапевтичного відділення Ірина Семержі.

"Люди, які їдуть із Криму, якщо їм установили додаток "Вдома", приходять для того, щоб їм зняти самоізоляцію. Зараз за день 100-120 людей приходять. Було влітку, що 280 людей приходили" , — говорить Ірина.
Відділення працює завдяки угоді з Червоним Хрестом, говорить Ірина Семержі. Організація забезпечує всім. 

Наталія Пахно живе в Криму, її чоловік – на материковій частині України. Говорить, родина часто перетинає адмінмежу з півостровом.

"Прийшла, щоб зробити тест. Зараз їду з Криму, щоб зустріти дитину на канікули. У мене програма встановлена "Вдома", тест потрапить у програму без проблем. 10 днів не доведеться після повернення сидіти на самоізоляції" , — каже Наталія. 

Ті, хто подорожує потягом, після проходження тесту отримують довідку, яка діє 72 години. Такі послуги, говорить Людмила Бабенко, важливі для людей, які перетинають адмінмежу.

Суспільне Херсон