Путін ймовірно змінив командувача угруповання військ «Дніпро», яке діє на Херсонщині — ISW

6 месяцев назад 0

Президент Росії Володимир Путін ймовірно відправив у відставку генерал-полковника Олега Макаревича на посаді командувача російським угрупованням військ "Дніпро", яке діяло на Херсонському напрямку. Його замінив командувач ПДВ генерал-полковник Михайло Теплінський.
Про це йдеться у звіті американського інституту вивчення війни.

В ISW зазначили, що 29 жовтня російські мілблогери заявили, що командувач ПДВ генерал-полковник Михайло Теплінський змінив генерал-полковника Олега Макаревича.

"Міноборони Росії на момент публікації не спростувало і не підтвердило інформацію про звільнення Макаревича і навряд чи зробить це, враховуючи його тенденцію регулярно приховувати резонансні зміни військового командування" , — йдеться у звіті.

Один російський блогер заявив, що президент Росії Володимир Путін відправив Макаревича у відставку під час свого нещодавнього візиту до штабу Південного військового округу (ПВО) у Ростові-на-Дону 19 жовтня. Блогер також стверджував, що Теплінський був фактично понижений у посаді заступника головного командира театру, хоча незрозуміло, чи Теплінський досі обіймав цю посаду.

Кремлівський мілблогер стверджував, що чутки про звільнення Макаревича з’явилися минулого тижня і що його усунення "давно назріло" через його управління військовою ситуацією на Херсонському напрямку.

Воєнкор зазначив, що фактично командує всім Об’єднаним угрупуванням російських військ в Україні заступник начальника Генштабу РФ генерал-полковник Олексій Кім. В ISW зазначили, що не можуть незалежно перевірити ці заяви.

"Повідомлення про звільнення Макаревича вказує на те, що Кремль або російське військове командування можуть бути достатньо стурбовані та скептично налаштовані щодо його здатності відбити нещодавню більш масштабну, ніж зазвичай, наземну операцію України на східному (лівому) березі Херсонської області" , — зазначили в Інституті.

Пов’язаний із Кремлем мілблогер стверджував, що невеликий український "плацдарм" у Кринках (селище на східному березі Херсонської області), ймовірно, став причиною усунення Макаревича.

Інший мілблогер заявив, що українські "плацдарми" на східному березі Херсонської області створюють небезпечний прецедент і що російські війська під командуванням Макаревича не змогли адекватно протистояти українським загрозам і відповідати на них.

Аналітики вважають, що опонентам командувача, можливо, вдалося переконати президента Росії Володимира Путіна в нездатності Макаревича командувати військами на Херсонському напрямку на тлі посилення українських атак.