Радіоактивний вантаж із Херсона вивезли – Олександр Лещенко

3 года назад 0

Скандальний металобрухт, який цього тижня опинився у Херсонському морському торговельному порту, вже вивезли з обласного центру. Як «Новому дню» повідомив начальник відділу з питань цивільного захисту Херсонської міської ради Олександр Лещенко, роботи провели фахівці Одеської міжобласної філії Державного спеціалізованого підприємства “Об’єднання “Радон”. Радіоактивною виявилася частина із 40 тонн вантажу, який прибув із Полтави. Йдеться про металеві трубки, які містилися в задній частині вантажівки.

-У присутності співробітників даного підприємства і розвантажували автомобіль. Зі спеціальними приладами і в спеціальному одязі. Знайшли 4 трубки, які давали фон. Решта вантажу чиста. Паралельно виміри провела обласна екологічна інспекція та спеціальний підрозділ ГУ ДСНС. Радіоактивний фон видавала задня частина автівки. Ми з самого початку розуміли, що загрозу несе не весь вантаж, — розповів начальник відділу з питань цивільного захисту Херсонської міської ради Олександр Лещенко.
Куди саме вивезли небезпечний металобрухт, не уточнюється. Як відомо, предмети з перевищенням радіаційного фону не утилізуються і знешкоджуються тільки шляхом розпаду. Для цього потрібен час. Тож такий вантаж тримають на закритій території, яка вже забруднена, подалі від населених пунктів.
Нагадаємо, небезпечний вантаж на територію ХМТП заїхав 5 липня. На автівку  «SCANIA» з металобрухтом спрацювала система «Янтар» у прикордонників. Сигналізаційний дозиметр показав перевищення радіаційного фону в 4 рази. За накладною, яку показав водій, вантаж привезено з Полтави. Пояснювати будь-що чоловік відмовився. Поліція відкрила кримінальне провадження за ч. 1 ст. 256 ККУ «Незаконне поводження з радіоактивними металами».

Марина САВЧЕНКО
Новий день Полина Светлова