Рахунки за послуги: чи потрібно жителям Херсонщини платити «комуналку», якщо вони виїхали з регіону

8 месяцев назад 0

Не живеш у квартирі чи будинку, а рахунки приходять. Жителі Херсонщини зіштовхнулись із проблемою, коли через повномасштабне вторгнення вони змушені були виїхати з регіону, а комунальні підприємства вимагають оплати за свої послуги. Про це у марафоні "Суспільне. Спротив" розповіла жителька Херсона Оксана Силюкова. Також свої роз'яснення надали заступник голови правління АТ "Херсонгаз" Віталій Голубєв та голова Спілки споживачів комунальних послуг України Олег Попенко.

У  Оксани Силюкової залишилась квартира у Херсоні Жінка каже, відразу як виїхала, ще кілька місяців сплачувала за комунальні послуги, потім вирішила призупинити оплату. Всі комунальні підприємства міста і їх рахунки знаходились під окупаційною владою. Такі сумніви, каже Оксана, виникли у багатьох.

" Це питання досі особисте для мене. Я чотири місяці не плачу за світло, але я регулярно, кожного місяця отримую платіжні документи від Херсонобленерго, Херсонгазу, щоправда, від водоканалу не отримувала нічого.Тому питання, чи дійсно ми можемо підтримувати наші організації, чи відомо, куди власне ідуть гроші? ",  каже Оксана.

Нараховані щомісяця суми, розповідає Оксана, доходять до 300 гривень. Це при тому, що в її квартирі ніхто не проживає, вона стоїть зачинена.

Заступник голови правління АТ "Херсонгаз"  Віталій Голубєв пояснює, люди отримують платіжки за доставлення газу. Якщо людина не проживає у квартирі й не користується газом, вона все одно зобов'язана сплатити за його доставлення до будинку. Виключенням, є випадки коли пошкоджена газорозподільча мережа, тоді, каже Голубєв, оплату не нараховують.

За його словами, також нарахування не роблять, якщо абонент розірвав угоду з підприємством-постачальником.

" Після повного розірвання договору розподілу природного газу припиняться всі нарахування. Щоб при поверненні додому користуватись газом, необхідно буде поновити угоду та вже як новий користувач під'єднатися до послуги ", — каже Голубєв.

Він повідомив, що рахунки Херсонгазу не змінились, вони такі ж, які були до початку війни. Всю інформацію також можна перевірити на сайті у своєму особистому кабінеті.

" Ми за заборгованість не відключаємо зараз. У тому режимі, в якому зараз Херсон, Білозерка та інші, ми направляємо зусилля на відновлення газопостачання і забезпечення споживачів нашими послугами. Просимо, оплачуйте послугу, яку отримуєте ", — попросив заступник директора Херсонгазу.

Голова Спілки споживачів комунальних послуг України  Олег Попенко говорить, що розірвання договору це також досить складна процедура. Бо потім, коли зберетесь поновити його, крім того, що будете платити за споживання газу, то маєте заплатити за підключення. В середньому це 2, 2,5, 3 тисячі гривень. З іншими показниками — простіше.

"Якщо у вас в будинку стоїть лічильник води або тепла, ви можете розуміти, що споживаєте по лічильнику. Якщо не користуєтесь — подаєте нульові цифри й не сплачуєте. Але якщо у вас немає прибудинкового чи квартирного лічильника, зобов'язані будете сплачувати за тепло, незалежно проживаєте зараз чи ні. Питання чи є облік у вас тепла, чи надається ця послуга, чи ні ", — говорить Попенко.

Також за його словами, доведеться сплачувати за прибирання прибудинкової території, бо ці послуги надаються у будь-якому випадку.