Режисер з Херсонщини працює у Голівуді

3 года назад 0

Народився на Херсонщині, працює у Голівуді. Режисер Вофка Соловей переїхав до Америки, щоб створювати музику для фільмів, а тепер сам знімає кіно.
Вофка Соловей говорить, що починав кар'єру як музикант. Закінчив Херсонське музичне училище по класу хормейстера. І після цього поїхав до Америки вивчати музику для кіно. Каже, перебуваючи там, зрозумів, що не подобається на когось працювати. І тоді його в Голівуді навчили, що коли хоче пробитися, не треба шукати роботу, а створювати її.
Спочатку, говорить Вофка, працював асистентом на зйомках, потім фотографом. А згодом почалася його кар’єра режисера. В Україні він зняв фільм «Міна».
" Мені потрапив до рук сценарій під час зйомок, які в мене були у Мінську. Один із операторів дронів, який брав участь у зйомках, спитав, чи не можу я цей сценарій показати там комусь у Голівуді. Я працював там бек-стейдж фотографом. Зі мною там також була одна дівчина-білоруска, але навчалась у Нью-Йорк-філм-академі – Саша Мяснікова.
І ми, коли їхали на зйомки, разом прочитали цей сценарій. Там було всього 10 сторінок. Його автор – Олексій Гавриленко із Харкова. Йому було 22 роки, коли він це все написав. І я пам’ятаю цю реакцію, коли ми прочитали, і так один на одного дивимось: "Знімаєм? Знімаєм! ", — розповів Вофка Соловей.

Зйомки тривали 6 днів, сцени знімали на Донбасі, під Києвом та у Рівному: " Головна мета цього фільму було показати, що найнебезпечніша міна – не та, на якій він стоїть, а та міна в свідомості людей, яка все ніяк не могла відпустити пострадянські форми бачення, мислення ", — розповів режисер.
Наразі Вофка Соловей працює над кількома проєктами: " Мені подали таку ідею. Так як зараз продаються повний метр або серіали, відзняти декілька коротких метрів, кожен з яких може повноцінно брати участь на фестивалях. І їх об’єднати загальною тематикою. Те, що назвали робочою назвою «Розпаковка», де головна ідея – це дуже важливі соціальні питання і проблеми, які турбують не тільки Україну, а й усіх взагалі. І кожна з цих проблем буде як серія серіалу. А серіал набагато легше кудись продати. І хоч якось повернути кошти інвесторів ", — каже Вофка Соловей.
Суспільне Херсон