Революція та шашлики: у Херсонському художньому музеї представлена виставка великоформатних картин

3 года назад 0

До Дня художника, який щорічно відзначають у другу неділю жовтня, у Херсонському обласному художньому музеї ім. Олексія Шовкуненка репрезентується виставка «Майстри великого формату». Відвідувачі можуть насолодитися полотнами на будь-який смак: від композицій на тему революції до відпочиваючих азербайджанців, які смажать шашлики.


В експозиції представлені десятки картин, особливу увагу привертають їх розміри – великоформатні.

«Поняття «великоформатна картина» — це не тільки полотно великих розмірів, але і значущість ідеї, задуму, змісту. Це перевірка відповідності можливостей і таланту художника високим духовним і професійним критеріям у не зовсім звичному для глядача форматі. Щоб написати велику картину, від митця потрібні величезні зусилля, і не тільки фізичні, а й психологічні, творчі», – розповідає заступниця директора музею Владислава Дяченко . Автори цих жанрових полотен – провідні художники XX ст., такі як Олексій Шовкуненко, Мікаіл Гусейн Абдулаєв, Карліс Добрайс, Гедрюс Казимеренас, Андрій Коцка, Микола Марченко, Петро Оссовський, Генрик Сиравян, Торгул Наріманбеков, Тамара Хитрова, Валентина Цвєткова, Степан Дудник та інші.

Одна із робіт автора, чиє ім’я носить Херсонський музей – Олексія Шовкуненка, передає у повний зріст гетьмана війська Запорозького Богдана Хмельницького. Поряд картина із зображенням української кераміки, автором якої є учениця Олексія Шовкуненка – Тамара Хитрова.

Також на виставці репрезентовані портретні картини, пейзажі, твори, що передають зображення боротьби і праці. Є серед них і романтичні шедеври, як наприклад триптих «Семимильними кроками» відомого латиського живописця Карлюса Добрайса. Триптих – це витвір мистецтва, який складається з трьох частин. Так на одному із творів Карлюс Добрайс зображує двох закоханих, яких переповнюють почуття, вони відчувають легкість та здіймаються у височінь. На двох інших – окремо зображені хлопець і дівчина вже з іншого ракурсу. Доречі, художник зобразив на полотні не просто дівчину, а свою дружину Інти Добрайс, також відому латиську художницю.



«Виставка цікава тим, що ми можемо поринути у світ минулого, подивитися, як сприймали світ художники того часу. Виставка цікава, яскрава. Я дуже вражена, ці полотна я бачу вперше, хоча доволі часто буваю у музеї. Вважаю, що херсонці та гості міста обов’язково мають потрапити на цю виставку», – зазначила відвідувачка виставки Юлія Майстренко .
Виставка діятиме до кінця жовтня 2021 року. 
Катарина Чобітько, firstregion.com.ua