Результати роботи Місцевого партнерства зайнятості у Херсоні: створення нових робочих місць і розвиток професії кухаря

3 года назад 0

18 лютого відбулось щоквартальне засідання Правління Місцевого партнерства зайнятості у Херсоні. Під час зустрічі його члени обговорили результати діяльності партнерства у трьох напрямках: допомога підприємцям у сфері туризму, розвиток професії кухаря та підтримка економічно неактивного населення.

Партнерство створили у 2019 році. До нього увійшли обласний та міський центри зайнятості населення, Херсонська міська рада, роботодавці міста, місцеві професійні навчальні технічні училища, ГО «Громадський центр "Нова генерація"», ГО «Південна асоціація шеф-кухарів України» та інші громадські організації.  

Під час засідання Правління експерт проєкту “Інклюзивний ринок праці для створення робочих місць в Україні”,  шеф-кухар Олексій Александров, наголосив на тому, які зміни чекають на майбутніх професійних кухарів і чого вдалось досягти партнерству в цьому напрямку: 

— Розроблено професійний стандарт «Кухар», який вже затвердили на рівні держави. В майбутньому це допоможе оновити навчальні програми, а отже випускники кулінарних училищ отримуватимуть сучасну якісну  освіту.
— У Навчальному центрі професійно-технічної освіти Державного центру зайнятості (Нова Каховка) та Херсонському вищому комерційному училищі оновлено навчальні лабораторії. Відтепер студенти працюють на сучасному обладнанні. 
— У Херсонському вищому комерційному училищі відбулось навчання майстрів під керівництвом шеф-кухаря Михайла Сосновських, ці знання майстри вже передають своїм учням. Нині в училищі тривають майстер-класи, які проводять відомі кухарі Херсона.
— Триває розробка методології визнання неформальної освіти. Кухарі, які не мають освіти за фахом, зможуть підтвердити свій рівень знань і отримати державний документ про освіту. 

Оксана Глєбушкіна, виконавча директорка ГО «Громадський центр "Нова генерація"», розповіла про результати, які мають учасники програми «Розпочни та вдосконалюй свій бізнес»:

  • В її рамках було підтримано вісімнадцять херсонців, які нині розвивають власні справи у сфері туризму.
  • Всі вони успішно пройшли навчання та розробили конкурентоспроможні бізнес-плани, які допоможуть розвивати Херсон як туристичний регіон.
  • Серед  власних справ, які були підтриманні, – виробництво крафтового варення, водні та повітряні екскурсії, авторський одяг і аксесуари, авторські сувеніри та ще чимало цікавого.


Результатами вебінарів для довготривалих безробітних «Бути активним на ринку праці – шлях до економічної незалежності» поділилась  Ольга Авраменко , експертка Херсонського обласного тренінгового центру «Вектор розвитку». Було проведено пять онлайн-зустрічей. Слухачами стала 41 людина. 

Про причини довгого безробіття серед херсонців та інструменти, завдяки яким їх можна подолати, розповіла  Світлана Ширяєва,  директор Херсонського міського центру зайнятості.

Партнерство відкрите до участі в ньому і саме під час правління було розглянуто заяву від ГО «Бізнес-асоціація «»Ми -Херсонці» щодо приєднання до Місцевого партнерства зайнятості у м. Херсон. У засіданні Партнерства брав участь  голова правління організації, Віталій Бєлобров, який презентував членам Партнерства напрямки діяльності бізнес-асоціації та висловив готовність долучитись до роботи в сфері підтримки самозайнятості та мікропідприємництва.

Директор Херсонського обласного центру зайнятості, голова Правління МПЗ  Євгеній Єрашов підсумував, що важливо, аби Партнерство продовжило працювати  й надалі. Тісна співпраця громади, влади та бізнесу допоможе знизити кількість безробітних і збільшити кількість робочих місць, а отже розвивати як місто, так і країну. 

Сторінка Партнерства у Facebook:
Місцеве партнерство у сфері зайнятості у м. Херсон 

Діяльність Партнерства реалізується в рамках проєкту «Інклюзивний ринок праці для створення робочих місць в Україні» Міжнародної організації праці та фінансується Міністерством закордонних справ  Данії.