Росіяни обіцяють цього року збільшити рівень газифікації лівобережжя Херсонщини аж на 1%

1 месяц назад 0

Росіяни не надто поспішать газифікувати окуповані ними території Херсонщини, хоча ще донедавна зазначали саме підключення місцевого населення до мережі природного газу своєю основною метою. У 2024 році, за даними місцевих ЗМІ, вони зможуть газифікувати лише 1% домоволодінь на лівобережжі. Враховуючи наявний рівень газифікації, для повного її закінчення за таких темпів росіянам знадобиться приблизно 80 років.Про це повідомляють кореспонденти  з посиланням на російські ЗМІ.

“У поточному році заплановано заходи, спрямовані на будівництво ключових об’єктів газотранспортної системи Херсонської області, які украй необхідні для подальшого розвитку системи газопостачання регіону. Створиться технічна можливість газопостачання від 1 677 домоволодінь, що дозволить підвищити рівень газифікації області у 2024 році майже на 1%” , – розповіла росіянами так звана “начальник управління реалізації державних програм та роботи зі ЗМІ міністерства ПЕК Херсонської області” Валентина Нікітіна.

Цікаво, що ще кілька днів тому, окупанти повідомляли про газифікацію  у 2024 році 4% додаткових домоволодінь, та, напевно, вирішили нікуди не поспішати. Великі питання є навіть до обіцяного 1%, адже проведення газорозподільчих мереж до степових районів Херсонщини є абсолютно нерентабельним. Річ у тім, що населені пункти розташовані тут далеко один від одного, а селян в них залишилось обмаль.

Малоймовірно, що окупанти тягнутимуть з газифікованого Генічеська 70-80 кілометрів труб, щоб підʼєднати кілька десятків абонентів.
Невелика концентрація населення стала головною причиною того, що за радянських часів лівобережжя Херсонщини було газифіковане лише на третину. Населення сіл в степу використовує скраплений газ у балонах, що є набагато рентабельнішим, ніж прокладання комунікацій до зазначених районів.

До речі,  на думку деяких аналітиків, реальний рівень газифікації в Росії становить 31%, тобто нині збігається з показником на лівобережжі Херсонщини.