Росіяни викрали з херсонського музею картину, яка зображує біль Голодомору

5 месяцев назад 0

У Херсонському обласному художньому музеї  ще одну картину, викрадену росіянами. На ній — спогади і біль Голодомору.

Це робота Заслуженої художниці України Марії Несторівни Шнайдер-Сенюк «Тридцяті роки в Україні. Ліва частина диптиху». 1989. Полотно, олія.

У музеї розповідають, що гострі історичні теми мисткиня підіймала не часто, але спогади і біль Голодомору не змогли пройти повз неї. Почорнілі обличчя людей, страждання та смерть українців внаслідок політики, спрямованої на знищення української нації, геноцид — це жорстока та вбивча ланка того ланцюгу, якого було накинуто на Україну протягом декількох століть імперського полону.

Люди — наче тіні, вони йдуть до раю через поле життя, що наповнене горем та сльозами. Картина нагадує реквієм спочилим та закатованим. Образну характеристику постатей посилює жорсткий локальний колорит, обмежений скупими темними кольорами.

Нагадаємо, російські окупанти перед втечею із Херсона розграбували художній музей — викрали тисячі творів мистецтва. Деякі картини засвітилися у пропагандистських сюжетах у музеї в Криму.

Нагадаємо також, напередодні чергової річниці жахливого злочину комуністичного режиму проти українського народу та усього людства, загарбники почали знищувати на тимчасово окупованій території Херсонської області пам'ятники жертвам Голодомору.