Розмило дороги: злива завдала нищівного удару Великій Лепетисі

3 года назад 0

Нова негода і нові збитки у Великій Лепетисі. У неділю, 27 червня, в селищі збиралися святкувати День молоді, на вечір чекали на концерт гурту «Місто несплячих», який запросили з Херсона. Утім, музиканти тільки встигли довезти апаратуру, їх самих на пів дорозі розвернуло повідомлення про затяжну зливу у Великій Лепетисі. Захід відмінили. Повалені дерева, пошкоджені лінії електропередач – ці наслідки територіальна громада вже ліквідувала. У вихідний день терміново скликали засідання комісії з питань ТЕБ та НС. 

Гірше з дорогами. Велика вода змила асфальт на двох вулицях – Дніпровській та Ліни Костенко. Магістралі з’єднують північну частину селища з центром. Тут проходить маршрут рейсових автобусів і розташований під’їзд до школи. Обидві дороги давно не ремонтувалися і були рясно побиті ямами. Зливової каналізації на них немає, тому масштабні дощі й зробили свою справу. Новообраний голова Великолепетиської територіальної громади Максим Колокот розповів, що ремонт шляхів у селищі планувався, але ж не прямо найближчим часом. Погодний форс-мажор вносить свої корективи, питання треба вирішувати негайно. А коштів у селищної ради немає. 



Велика Лепетиха тільки оговталася від торнадо, який побушував тут у середині травня. На ситуацію місцева влада і бізнесмени відреагували миттєво. Всього за три дні силами меценатів у селищі перекрили всі дахи будинків, які зірвав або частково пошкодив буревій. 



Людям, які самі лагодили покрівлю, витрати покривали з місцевого бюджету. Але це крапля в морі. Сума збитків – понад півтора мільйона гривень. Територіальна допомога дуже розраховувала на допомогу від уряду та обласної влади, але грошей поки не дають.  
-Всі документи, форми, як належить, щодо збитків від торнадо, на Херсонську ОДА ми надали, але кошти виділили тільки Асканії Новій. Чому нам не дали? Сказали – у вас же бюджет перевиконується, відремонтуєте за свої гроші. Розумію, що там заповідник. А як у нас немає нічого такого, значить нас можна залишати сам на сам? От де справедливість? Ми ж своїми силами побороли наслідки торнадо. Резервний фонд геть порожній – все віддали на компенсації збитків населенню, — говорить Великолепетиський селищний голова Максим Колокот.
За відшкодуванням збитків місцеве населення, ймовірно, звертатиметься до селищної ради й зараз. Бо в когось злива знищила всю городину, комусь зруйнувала ворота чи огорожу. Чим допомогти тепер членам громади, місцева влада не знає. Горить ремонтувати дороги, і в першу чергу гроші шукатимуть на це. 

Селищна рада знову звертатиметься до Херсонської облдержадміністрації, вже підготували увесь пакет документів. На капітальний ремонт двох магістралей потрібно понад 5 мільйонів гривень. Територіальна громада готова співфінансувати роботи, але не більше, ніж на 1 мільйон. Ну а поки-що комунальники прибирають каміння з розмитих шляхів, аби ними хоч вантажівка і трактор могли проїхати…

Марина САВЧЕНКО
Новий день Полина Светлова