Розмінування Херсонщини – перші успіхи, проблеми та пропозиції від влади

1 месяц назад 0

Розповідаємо про поточну ситуацію з розмінуванням у Херсонській області, проблеми фермерів і нову державну програму компенсації витрат на послуги приватних операторів протимінної діяльності. 

Розмінування відбувається значно швидше Про це  свідчить інформація, надана Державною службою з надзвичайних ситуацій. Вищих темпів  вдалося досягти завдяки залученню великої кількості саперів. Також впроваджено й розмінування механізованим способом. На території Бериславського та Херсонського районів області саме від служби з надзвичайних ситуацій сьогодні залучено 7 машин з механізованого розмінування. Крім ДСНС на території Херсонщини працюють піротехнічні розрахунки Збройних сил України, Національної поліції та Національної гвардії. Допомагають також  і міжнародні організації.

Сьогодні сапери розміновують землі, які можна опрацювати скоріше. Коли такі землі будуть очищені від вибухонебезпечних предметів, справа дійде до більш проблемних територій. Механізоване розмінування. Фото зі сторінки ДСНС у фейсбук.  
Про поточну ситуацію з розмінування сільськогосподарських угідь ми поговорили очільником Департаменту сільського господарства ХОВА Дмитром Юнусовим

За словами пана Дмитра, на сільгоспземлях  сьогодні працюють 219 піротехнічних груп, понад тисячу саперів, піротехніків  та інженерів від центральних органів виконавчої влади. Допомагають їм і міжнародні оператори.

Але вони працюють за своїми стандартами, і темпи у них дуже слабенькі, а розміновані площі взагалі незначні. Аграрії потребують швидших темпів. Тому наші служби виявилися більш оперативними, – зауважує пан Дмитро.

Згідно з наданою ним останньою статистикою, на 20.03.24 вже розміновано 203 500 гектарів сільгоспземель і знищено 159 тисяч одиниць вибухонебезпечних предметів. У цьому році запланували створити умови для безпечної господарської діяльності на  247 тисячах 930 гектарах. З них 67 тисяч гектарів з початку року вже чекають на сівачів. Сапери ДССТ за роботою. Фото зі сторінки Державної спеціальної транспортної служби Ризики самостійного та перспективи комерційного розмінування Однак, навіть попри помітні успіхи в розмінуванні, чимало фермерів досі чекають своєї черги. Хтось ризикує собою та найманими працівниками і розміновує свої землі самостійно. Хтось лише обстежує власні ділянки, а потім просить допомоги у військових, щоб прибрати небезпечні знахідки.

В обох випадках люди дуже  ризикують.

Працівники ДСНС розповідають про те, що на влаштованих російськими військовими пастках іноді підриваються навіть досвічені сапери.

Фінансово спроможні фермери звертаються до приватних операторів протимінної діяльності. Але ДСНС застерігає, що надавати такі послуги можуть лише підприємства, які отримали спеціальну ліцензію.  В усіх інших випадках, ніхто не гарантуватиме безпеку та якість  робіт.Щодо комерційного розмінування, то за словами Дмитра Юнусова, у 2023 році на Херсонщині працювало тільки одне підприємство, яке має ліцензію. Це – державне підприємство «Укроборонсервіс», підпорядковане «Укроборонпрому». Його оператори розмінували 4 тисячі гектарів. Один з фермерів, який скористався послугами “Укроборонсервісу”, витратив понад 7 млн грн, щоб 1500 гектарів стали безпечними для користування. Він порушив питання щодо компенсації. Однак програма компенсації за комерційне розмінування, розроблена Міністерством економіки, не передбачає відшкодування за вже виконані роботи.

Дмитро Юнусов каже, якщо для інших областей питання компенсації за розміновані землі теж актуальне, то варто було б розробити відповідний механізм. Також він вважає, що Мінекономіки мало б розробити методичні рекомендації до ціноутворення, адже середня вартість розмінування гектара земель досі становила 5 тисяч гривень.

Наскільки ефективною буде програма компенсацій, і чи буде вигідною ціна, яку пропонуватимуть приватні оператори за свої послуги, можна буде дізнатися після перших тендерів, – підсумовує пан Дмитро. Докладніше про державну програму компенсації витрат на розмінування За , ухваленим депутатами Верховної ради на початку березня 2024 року, міністерство економіки України виділяє кошти на компенсацію витрат на гуманітарне розмінування сільгоспземель.

Відтак фермеру, який найматиме сертифікованого приватного оператора з розмінування,  держава компенсуватиме 80% витрат, а сам фермер мусить сплатити лише 20% вартості.

У бюджеті на цьогорічну програму компенсації закладено близько 3 мільярдів гривень.

Компенсацію можна буде отримати лише раз  за одну розміновану ділянку.

можуть скористатися землевласники чи орендарі сільськогосподарських земель, які офіційно визнані небезпечними. Експертизу з визначення небезпечності території проводять фахівці з нетехнічного обстеження (НТО).

Експерти визначатимуть ступінь забруднення території вибухонебезпечними предметами, межі небезпечної ділянки та її пріоритет у черзі на розмінування. А також аналізуватимуть зібрані дані про нещасні випадки та прогнозуватимуть наслідки та ризики для різних сфер життєдіяльності громади.Щоб отримати компенсацію фермер має подати заявку до Державного аграрного реєстру не пізніше 15.11.2024. Після перевірки документів і даних експертизи Центром протимінної діяльності, відбудеться тендер, який проводитиметься через систему Prozorro. Фермеру, який під час тендеру надасть неправдиву інформацію, доведеться повернути отримані кошти.

Упродовж 14 днів після подачі заявки до початку торгів відбувається розрахунок витрат, вибір підрядників та резервування коштів на оплату послуг з розмінування.

Тендер може тривати до 7 днів. Впродовж 5 днів після оповіщення учасників про його завершення, підписується договір. Після цього протягом 5 днів фермер має внести на спеціальний рахунок 20% від узгодженої суми, 80% вносить Міністерство економіки. Після чого упродовж 5 днів оператор має почати роботи з розмінування, а по їх завершенню відзвітувати в Центр протимінної діяльності. Якщо роботи виконані добре, і перевірка це підтвердить, банк перераховує кошти оператору.Не зможуть претендувати на компенсації фермери, проти яких Україна запровадила санкції, або ж якщо кінцеві власники с/г товаровиробника є громадянами країни-агресора. Фермери, які перебувають на стадії ліквідації чи банкрутства, а також ті, хто має податковий борг, теж не зможуть отримати компенсації.

Ганна Щидловська,