Розвінчуємо фейки окупантів про їх «рух опору» в Херсоні

6 месяцев назад 0

Брехлива пропаганда окупантів сягає нових низин й пробиває дно. Вони дійшли до того, що на основі українського руху опору «Жовта стрічка» вигадали власний «рух спротиву», який буцімто займається поширенням московитської пропаганди у деокупованому Херсоні.

От тільки насправді про жодні 200 листівок чи 150 графіті йтися не може — автор цього дешевого фейку не виходив навіть на вулицю, аби його створити.

Про що йдеться?
Ми звикли, що все продуковане ворогом в інфопростір — банальна брехня та маніпуляція. Та на окремі випадки ми все ж звертаємо увагу, коли вони переходять усі межі здорового ґлузду.

У жовтні терористичними Telegram-каналами поширювалися листівки, на яких зазначалося, буцімто « — це московія». Та саме автори цього фейку писали й про Скадовськ, і про тимчасово окуповані Донецьку, Луганську, Запорізьку та Херсонську області. Також пропагандисти стверджували, буцімто розповсюдили у Херсоні безліч таких листівок, антиукраїнських графіті та «георгієвських стрічок».

От тільки ніхто нічого не розповсюджував: усі опубліковані світлини — це дуже погано зроблена підробка. Далі розбираємося, чому ми так вирішили.

Чому це підробка?
Неозброєним оком видно, що «поширені» окупантами буцімто у Херсоні листівки насправді підробні. Видно вплив на зображення, доволі неумілий.

Та найпростіше було з графіті — ми не так давно писали про нього, тому саме воно й впало в око першим. Зверніть увагу, пропагандисти прямо заявляють, що вони «працювали» у Херсоні й дражнили цим ЗСУ. Тобто, і графіті теж буцімто намалювали в Херсоні.

От тільки насправді це «витвір мистецтва» з Генічеська. Там його на одну зі стін наляпав такий собі «художник» та «музикант» Діма Бамбєрґ. Загалом, за нашою інформацією, ця істота споганила в місті щонайменше три стіни.

Та не будемо зациклюватися на графіті, з ним ми вже розібралися. Далі переходимо до листівок. Невже є у Херсоні такі навіжені, що після місяців окупації та терору ладні були б поширювати ворожі наративи?

Звісно ж, листівки також фальшиві. Й поширювалися не у Херсоні. Й поширювалися не автором цього фейку і навіть не його поплічниками. Ці листівки належать… українському руху спротиву «Жовта стрічка».

Насправді фейкороб взяв кілька актуальних на той час світлин «Жовтої стрічки» й нашвидкоруч перемалював під себе.

10 жовтня 2023 року українські партизани опублікували фотозвіт щодо того, як вони проводять роботу на тимчасово окупованих територіях. А та маячня, яку ми сьогодні розбираємо, в окупантів вийшла 17 жовтня — рівно за тиждень. Так багато часу знадобилося, аби настільки бездарно сфальшувати 3 світлини…

Як ми бачимо, автор не надто сильно старався з тим, аби замалювати оригінальні листівки й намалювати на них щось своє. На кожному фото видно непрофесійність фейкороба та явні ознаки підробки.

На світлинах ми бачимо оригінальну світлину від українців з тимчасово окупованих територій та порівняння з підробкою від загарбників. Як бачимо, це ті самі світлини, тільки з додаванням того тексту та кольорів, яких на оригінальних зображеннях не було.

Ми бачимо, що кути самих листівок в загарбників недооброблені, освітлення довколишнього середовища та самої листівки не збігаються, а слово «Скадовск» на підробленій листівці банально недомальоване — практично на всіх літерах видно наслідки зовнішнього втручання.
З листівкою «Херсон — московія» подібні проблеми. Найбільше автор підробки «проколовся» під час перемальовування самих стрічок із жовтих на «георгіївські». Лишивши два кути зображення пустими, він до кінця не витер присутність там жовтого кольору.

Якщо ж говорити про третє фото — зі стрічкою, то на підробці видно «ауру» стрічки жовтого кольору. Настільки автору підробки було ліньки працювати, що він навіть не звернув на це уваги. Це як в старому радянському мультфільмі, який відображає усю душу «руССкого народу»: «Ладно, і так сойдьоть».

Таким чином маємо доволі дешеву та неякісну підробку, яка мала на меті налякати надто довірливих жителів Херсона, буцімто в місті є ворожі агенти. Про свій «рух спротиву» загарбники говорять доволі часто. І варто констатувати, що «ждуни», на жаль, у Херсоні таки є. Втім вони зазвичай поводяться вкрай тихо і жодних акцій подібного штибу не проводять — вони банально бояться потрапити в руки українських правоохоронців. А ще гірше буде, якщо їх зловлять звичайні містяни, що саме через таких персонажів й змушені цілодобово жити під постійними обстрілами.

Подібні фотошоп-акції покликані на те, аби спробувати дестабілізувати ситуацію в місті. Вплинути ж насправді вони можуть на вкрай обмежених людей. Тож, працюйте й далі в тому ж дусі, чекаємо нових порцій крінжу.