Село Посад-Покровське на Херсонщині зруйновано на 90%: як проходить відбудова після визволення

8 месяцев назад 0

Перше, що довелося робити господарям, зачищати подвір'я та будинок від вибухівок.
90% будівель зруйновані: такі наслідки російської війни для села Посад-Покровське на Херсонщині. Вісім місяців населений пункт перебував на лінії розмежування і зараз починає відновлюватися майже з нуля. Допомагають власникам розбитих будинків волонтери "Добробату". Що встигнуть до холодів та як попросити допомоги, дізнавалася журналістка Валентина Федорчук.
Сім'я Юрченків у перші місяці повномасштабного вторгнення вимушено залишили свій дім у Посад-Покровському через постійні обстріли. А коли повернулися – побаченим були шоковані.
"Тут було жахіття. Свині, собаки в хаті, кури, черепки, скелети тварин. Все було перебито, взагалі нічого не було. І веранда була зруйнована, тут був приліт перед верандою, вирва була, все в бур’янах було дуже сумно, перші два дні оходили до тями", – розповів житель Посад-Покровського Євген.
Перше, що довелося робити господарям, зачистити подвір'я та будинок від вибухівки. Власники кажуть уламки снарядів доводилося діставати звідусіль – стін, стелі і навіть дитячої шафи. Наслідки пошкоджень заклеїли звичайними наліпками.
Подружжя власноруч затуляли діри на місці вікон та дверей, вивозили будівельне сміття. Згодом на допомогу родині прийшли волонтери "Добробату". Ремонтні роботи тривали близько місяця. Працювати волонтери швидко, адже зруйнованих будинків у Посад-Покровському 90%.
"Цей об’єкт ми разом з власником та нашими волонтерами відбудували до такого стану. Стіни звели фундамент, також дах зробили і далі будемо рухатися",  – зауважив виконавчий директор "Добробат" Дмитро Іванов.
У складі "Добробату" – декілька сотень людей, які зголосилися допомагати відбудовувати те, що пошкодили окупанти. Серед них – пані Любов. Жінка сама з Херсону. Коли місто визволили від окупантів, дуже хотіла докласти руки до відновлення свого регіону. І вже понад півроку працює у "Добробаті" на волонтерських засадах маляркою.
"У мене була велика депресія, не знала як допомогти, шукала по різних телеграм-каналах, де можна, щоб якось хлопцям допомогти. Перший об’єкт був дуже страшний там взагалі розвалини. Дім розбитий зовсім, гараж розбитий зовсім, наші хлопці хотіли витягнуть машину звідти, вона обгоріла. Так вона припаялася до землі, машиною ми її не здвинули, страшно було дуже страшно", – розповіла пані Любов.
Працюють волонтери "Добробату" у семи областях України. Відновлюють не лише приватні будинки, а й пошкоджену інфраструктуру – понівечені школи та лікарні. Амбасадор проєкту Володимир Крейденко каже, якщо комусь потрібна допомога у відбудові зруйнованого майна, люди залишають заявки на їхньому сайті.
"Є веб-сайт "Добробат", на цей вебсайт люди завантажують інформацію про свої будинки, про пошкодження, фотографії. Після того виїжджає представник волонтерської організації на цей об’єкт, перевіряє дивиться чи ті пошкодження, які сфотографовані відповідають тій інформації, яку заповнювала людина. Якщо у нас є такі матеріали, якщо у нас є вільні руки, то одразу узгоджується з господарем ця відбудова і наші "добробатівці" виїжджають", – пояснив амбасадор проєкту.
Лише в Херсонській області руками "добробатівців" уже відновлено понад 300 об’єктів. До холодів намагаються встигнути зробити якомога більше. Матеріали для відбудови отримують від європейських донорів, за свою роботу грошей не беруть.