Шість берегових сіл Милівської ТГ Херсонщини майже два роки без електрики. Голова СВА про ситуацію в громаді

2 месяца назад 0

Шість берегових сіл Милівської громади на деокупованому правобережжі Херсонської області майже два роки перебувають без електропостачання. Водопостачання в цих населених пунктах забезпечують по графіку за допомоги генераторів.

Про це у прямоефірній програмі "Суспільне. Студія" повідомила начальниця Милівської сільської військової адміністрації  Любов Мінько.

Ситуація з водопостачанням у громаді За її словами, в деяких населених пунктах питна вода взагалі відсутня, бо до війни забір брали з Дніпра, наразі це неможливо. Тому такі населені пункти, як Саблуківка і частково Качкарівка — виключно на підвозі води.

"Все, що від нас залежало щодо буріння свердловин, ми підготували, але через безпекову ситуацію, такі роботи на даний час в нашій громаді виконати просто неможливо. За допомоги обласної військової адміністрації та благодійників місцевим жителям організовують підвіз води. Також частково качають свою воду та підвозять людям",  — говорить Любов Мінько.

Як допомагають людям, чиє житло було зруйноване обстрілами РФ Любов Мінько розповіла, що згідно з постановами, якщо в людини повна руйнація житла, то його обстежує комісія. Навіть якщо це активні бойові дії, але людям потрібна допомога, тому усілякими шляхами стараються виїжджати попри безпекову ситуацію.

"Вже пристосувались, дрони не літають, коли дощ чи туман, тому виїжджаємо комісією, обстежуємо це житло, яке належить до третьої категорії, тобто, це повна руйнація. Робимо все для того, щоб людина отримала свою компенсацію за житло",  — розповіла вона.

Про медичну сферу на території Милівської громади За словами начальниці СВА, ліками місцевих жителів забезпечують. Окрема подяка лікарям кордонів, дуже активно допомагають і консультативно, і практично. В берегову зону їхня служба безпеки не пропускає, але громада співпрацює з громадською організацією "Альянс", які щомісяця об'їжджають по графіку кожен населений пункт берегової зони.

"Приїздять фахівці, мають кардіолога, привозять мобільний переносний кардіограф, лабораторія, є також терапевт, педіатр і надання необхідних усіх ліків. Переважна більшість людей, які залишилися в громаді – це 60+. Це бабусі і дідусі, які потребують уваги, а також і медичної допомоги"
, — говорить очільниця громади.

Ситуація щодо розмінування території Любов Мінько розповіла, що гуманітарне розмінування наразі у береговій зоні не проводиться, тому що це неможливо через постійні обстріли російських військових. Розмінування у двадцятикілометровій зоні почалося, проте безпекова ситуація й там дуже напружена.